Görögország: A tüntetések során felelősségteljesen kell eljárni

A mai napon közzétett „Jogi visszaélések: büntetlenség a görög rendfenntartóknak” című kiadványában az Amnesty International felhívja a figyelmet azokra az állítólagos emberi jogi sérelmekre, melyeket Görögországban a rendőrök tanúsítanak a békésen tüntető állampolgárok irányába. Ezek közé tartozik az erőszak és a lőfegyverek túlzott mértékű alkalmazása, kínzás és durva bánásmód, önkényes és alaptalan fogva tartás, egyes jogok megtagadása, mint például a fogva tartottak jogi képviseletének biztosítása.

A görög rendőrséget visszatérően vádolják tüntetők elleni túlkapásokkal, velük szembeni indokolatlan erőszak alkalmazásával, illetve az őrizetbe vett tüntetők jogainak korlátozásával. A rendőrség reakciója az elmúlt időszakban kialakult helyzetre az emberi jogokat sértő gyakorlat kiteljesedésének tekinthető – nyilatkozta Nicola Duckworth, az Amnesty International európai és közép-ázsiai program igazgatója.

2008. december 6-án a különleges őrség tisztje szolgálatteljesítése során megölte a 15 esztendős Alexis Gregoropoulos-t. Az eset széleskörű társadalmi megmozdulást váltott ki, amely több esetben is nyílt lázadásba torkollott.

A januári tüntetések óta az Amnesty International-hez egyre több jelentés érkezik az állítólagos rendőri túlkapásokról. A szervezet több, 2008. december és 2009. január között történt esetre hívta fel Prokopis Pavlopoulos belügyminiszter figyelmét, melyekben rendőröket vádolnak békés tüntetők önkényes őrizetbe vételével, bántalmazásával, valamint a letartóztatottak – köztük kiskorúak – védelemhez való jogainak (az ügyvédjükkel történő azonnali konzultáció lehetőségének biztosítása) korlátozásával.

Nicola Duckworth szerint ezeknek az incidenseknek arra kell ösztönöznie a görög kormányt, hogy széles hatáskörű vizsgálóbizottságot hozzon létre, amelynek feladatkörébe nemcsak a hasonló esetek kivizsgálása tartozna, hanem például a továbbképzés is, amely a rendőrök által alkalmazott erő és fegyverhasználat fokát határozná meg.

Az Amnesty International megjegyzi, hogy a görög hatóságoknak a nemzetközi jogból fakadó kötelezettsége és felelőssége az állampolgárok és a tulajdon biztonságának és védelmének biztosítása, továbbá az is, hogy elismerje és szembenézzen azokkal a problémákkal, amelyek az elmúlt időszak heves tüntetései során felmerültek. A nemzetközi jogi szabályozás azt is a hatóságok kötelezettségévé teszi, hogy a tüntetéseket oly módon biztosítsák és felügyeljék, amely minden tekintetben megfelel a nemzetközi elvárásoknak, beleértve az erőszak alkalmazására vonatkozó rendelkezéseket is.

A szervezet kéri a görög hatóságokat, hogy mihamarabb tegyék közzé azokat a túlkapásokról, visszaélésekről szóló eseteket, amelyek a rendfenntartó erőkbe vetett állampolgári bizalom teljes megrendüléséhez vezettek.

Nicola Duckworth leszögezte, hogy a görög állampolgároknak joguk van a kormányzat nemzeti és nemzetközi kötelezettségeivel összhangban álló hatékony közrendvédelemre.  

Téma