Felszólították a francia elnököt, hogy vessen véget a romák megbélyegzésének / France president urged not to stigmatize Roma and Travellers

Július 21-én, szerdán a francia államfő bejelentette, hogy rendkívüli ülést hív össze annak érdekében, hogy megvitassák „a bizonyos franciaországi romák viselkedésével kapcsolatos problémákat” és hogy „döntsenek a szabálytalan táborok bezáratásáról”.

Sarkozy elnök azután tette ezt a bejelentést, hogy a Loire-völgyben található Saint-Aignan-ben roma zavargások törtek ki miután a rendőrség lelőtt egy fiatal roma férfit, aki egy olyan gépkocsiban utazott, mely többszöri felszólításra sem állt meg.

„Aggaszt minket, hogy a francia elnök válaszreakciója egy adott incidensre tovább erősíti a romákkal kapcsolatos általános negatív sztereotípiákat.”

„Ehelyett a francia hatóságoknak a régóta fennálló jogi és társadalmi megkülönböztetés ellen kellene küzdeniük és biztosítaniuk kellene, hogy alapos és pártatlan nyomozás folyik mind a lövöldözés, mind az azt követő események ügyében,” nyilatkozta David Diaz-Jogeix.

Már körülbelül 400,000 roma vándorlóra vonatkoznak diszkriminatív követelmények, melyek értelmében bizonyos időközönként be kell jelentkezniük a rendőrségen és három évig egy önkormányzat nyilvántartásában kell szerepelniük ahhoz, hogy joguk legyen szavazni.

Kevés olyan hivatalos hely van, ahol ezek a romák bejelentkezhetnek, így nehezen tudják fenntartani hagyományos életvitelüket és foglalkozásukat.

Becslések szerint körülbelül 20,000 kelet- és közép-európai roma tartózkodik Franciaország területén, többségük engedély nélküli táborokban él.

Az Amnesty International arra is felszólította a Francia hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi törvényeket a romák kilakoltatásánál.

A kilakoltatásra, még ha az engedély nélküli lakóhelyről történik is, csak akkor kerülhet sor, ha már minden más lehetőséget kimerítettek, konzultáltak az érintett lakókkal és megfelelő szálláslehetőséget biztosítanak a kilakoltatottaknak.

„Senkinek sem szabad fedél nélkül maradnia kilakoltatás következtében és kilakoltatásokat tilos annak érdekében végezni, hogy ezzel a bevándorlókat az ország elhagyására vegyék rá,” nyilatkozta David Diaz-Jogeix.

Amnesty International is calling on French President Nicolas Sarkozy to work to combat discrimination against Roma and Travellers (Gens du Voyage) in France ahead of a meeting to discuss “problems” relating to their “behaviour”.

President Sarkozy’s announcement came after violent protests by Travellers in Saint-Aignan, in the Loire Valley, sparked by the police shooting of a young male Traveller in the passenger seat of a car that reportedly refused to stop when requested to do so.

The French authorities should be looking instead to combat the long-standing legal and societal discrimination that they face, while ensuring thorough and impartial investigations into both the circumstances of the shooting and any offences committed in response,” said David Diaz-Jogeix.

Travellers also face a shortage of authorized halting sites enabling them to maintain their traditional lifestyles and professions.

Amnesty International also urged the French authorities to respect international law during any evictions of Roma or Travellers.

No-one should be left homeless as a result of an eviction and evictions must on no account be carried out in order to encourage migrants to leave the country,” said David Diaz-Jogeix.