Európa: Másfél millió transzszexuális embert diszkriminálnak – embertelen és megalázó bánásmódban részesülnek

Az Amnesty International ma megjelent jelentésében arról számol be, hogy az európai országok megsértik azon személyek emberi jogait, akik nemüket meg kívánják változtatni. A beszámoló részletezi, hogy a transzszexuális embereknek komoly műtéteken, sterilizáción, hormonterápián és pszichiátriai teszteken kell átesniük, mielőtt megváltoztathatnák jogi státuszukat.

„Rémisztő, hogy azoknak, akik meg szeretnék változtatni születéskor elrendelt nemüket, ilyen komoly megalázó és embertelen akadályokon kell átküzdeniük magukat” – mondta Marco Perolini, az Amnesty International diszkriminációs szakértője. „Sok transzszexuális embernek óriási nehézségeket kell leküzdenie, míg elfogadtathatja identitását, és sokszor ezt még a nyilvánvaló és durva állami diszkrimináció is megnehezíti.”

Az Amnesty International „Az állam eldönti ki vagyok: a transzszexuális emberek elfogadásának hiánya Európában” című jelentése hét európai országra fókuszál. A beszámoló kiemeli, hogyan sértenek alapvető emberi jogokat a nem megváltoztatásához szükséges procedúrák Dániában, Finnországban, Franciaországban, Norvégiában, Belgiumban és Németországban. Írországban pedig ilyenfajta eljárás nem létezik, bár a jogalkotás tervezett ezen a területen.

A becslések szerint akár 1.5 millió transznemű ember is élhet az Európai Unióban.

Sok államban szigorú feltételekhez kötik a nemváltoztatást. Transzszexuális emberek csak akkor változtathatják meg a nemüket, ha előtte mentális betegséggel diagnosztizálják őket, valamint hozzájárulnak, hogy komoly egészségügyi beavatkozásokon essenek át, például hormonterápián és különböző műtéteken, amelyek visszafordíthatatlanul sterilizációhoz vezetnek. Be kell bizonyítaniuk azt is, hogy egyedülállóak. Az egész procedúra éveket vehet igénybe.

„Az államoknak biztosítaniuk kell, hogy olyan gyors, elérhető és átlátható procedúrával változtathassák meg nemüket a transznemű emberek, mely összhangban van az egyén nemi identitásával, megőrzi az érintett személy magánélethez való jogát, és nem szab olyan követelményeket, amelyek megsértik az illető emberi jogait” – jelentette ki Marco Perolini. „A transznemű embereknek felháborító döntést kell hozniuk – vagy alávetik magukat egy sor megalázó lépésnek és intézkedésnek az állam parancsára, vagy kötelesek azzal a nemmel folytatni az életüket, amellyel születtek – még akkor is, ha ez ellentétes a kinézetükkel és identitásukkal.”

Írországban jelenleg nincs olyan procedúra, mely lehetővé tenné, hogy valaki megváltoztathassa a jogi nemét. Victoria egy Dublinban, Írországban élő transzszexuális nő, ezt mondta az Amnesty International-nek: „A nemváltoztatás elfogadása fontos, mert általa nem kéne olyan dolgokért küzdeni, mint például a jóléti szolgáltatások. Úgy akarom, hogy elfogadjanak, ahogy vagyok, basszus! Röhejes, hogy az állam nem fogadja el ki vagyok.”

A nemváltoztatás elfogadása kulcs a transznemű emberek számára az emberi jogok élvezetéhez. A transzszexuális emberek diszkriminációt tapasztalhatnak minden egyes alkalommal, amikor a nevüket jelző iratokat kell bemutatniuk, vagy a nemükkel kapcsolatos információkat kell megosztaniuk, melyek nem tükrözik a nemi identitásukat és önkifejezésüket.

187305 The Rally for Recognition was organised by TEA Trans Education and Advocacy  1

© Alison McDonnell