Egyesült Királyság/Írország: A romákat ért támadások elfogathatatlanok és illegálisak

„A rasszista támadások elfogadhatatlanok és illegálisak. A romáknak minden joguk megvan arra, hogy Belfastban letelepedjenek. Ugyanaz a tisztelet és méltóság illeti meg őket, mint a város bármely más lakóját.” – nyilatkozta Nicola Duckworth, az Amnesty International európai és közép-ázsiai programigazgatója.

„A romániai romák gyakran esnek áldozatául a hátrányos megkülönböztetésnek és a visszaélés különböző formáinak mind a lakosság, mind az állam részéről.”

A jelentésekből kiderül, hogy az utóbbi hónapokban megnövekedett a romákat ért támadások száma Romániában. Az esetek között előfordulnak szóbeli, illetve fizikai bántalmazások egyaránt – jellemző, hogy téglával törik be a romák házainak ablakait. A városban június 15-én rendezett anti-rasszista nagygyűlést neo-náci jelszavakat kántáló fiatalok zavarták meg. Június 16-án este a romák egy csoportját – akik kezdetben Belfast déli városrészében a városi templomban kerestek menedéket – észak-ír hatósági segítséggel átszállították egy, a város már részén található szabadidőközpontba, ahol átmeneti szállást alakítottak ki nekik. 

„Az észak-ír hatóságoknak kötelességük biztosítani Belfast városában a roma népesség védelmét egy biztonságos és élhető jövő érdekében.” – jelentette ki Nicola Duckworth.

Az Amnesty International üdvözölte a helyi civil szervezetek által a roma családoknak nyújtott azonnali segítségnyújtást. Ezen kívül elismerését fejezte ki az észak-ír rendőri szolgálatnak (PSNI) a civil szervezetekkel való összefogásáért, melynek köszönhetően sikeresen megoldották a romák ideiglenes szállásra történő áttelepítését.

Az Amnesty International felszólította az észak-ír rendőri szolgálatot, hogy minden egyes a romákat, vagy tulajdonukat ért támadás esetében biztosítsa nem állami szereplők (civilek) által lefolytatott átfogó, független és pártatlan vizsgálatot. A atrocitások áldozatai jogosultak kártérítésre, valamint bírósági igazságszolgáltatásra.

A romák súlyos diszkrimináció áldozatai Európa-szerte. Gyakran kényszerítik őket otthonaik elhagyására, illetve sok esetben esnek rasszista támadások, vagy rendőri visszaélések áldozatául. Kiszorulnak az oktatásból, az egészségügyi szolgáltatásokból, a munkaerőpiacról, és a lakáshoz jutásuk is akadályokba ütközik. Az Amnesty International hasonló, a roma népesség ellen irányuló atrocitások ellen lépett fel Európán belül Csehországban, Magyarországon, Olaszországban, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában.

Téma