Darfúr: A nemzetközi közösség nem véd

Egy rövid jelentésben, melynek címe „Üres ígéretek Darfúrról: A nemzetközi közösség nem teljesít”, az Amnesty International azt illusztrálja, hogy továbbra is krízis sújtja a darfúri embereket, és követeli, hogy az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartóinak (UNAMID) megfelelő haderőt és szükséges erőforrásokat, például helikopotereket biztosítsanak, hogy betölthessék mandátumukat. 

Tawanda Hondora, az Amnesty Internatioanl Afrika programjának helyettes igazgatója elmondta, hogy a darfúriaknak tett ígéret, miszerint megvédik őket, üres beszéd maradt. A UNAMID továbbra is alulfinanszírozott, és a civilek elleni támadások, beleértve a gyilkolást, folytatódnak.

A nők továbbra is szexuális erőszaknak vannak kitéve. Bizonytalanság uralkodik, és az elkövetőket nem vonják felelősségre. 

A Muhajeriyában kialakult harcok csak részei annak az összecsapás-sorozatnak, amely a szudáni kormányzat erői  és a felfegyverzett ellenzéki csapatok között zajlik, és amely több ezer civil elmeneküléséhez és sokuk halálához vezetett.

Az Amnesty International felhívja az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy biztosítsa a UNAMID megfelelő erőforrásait, amelyért elkötelezettséget vállalt 2007 végén, amikor a UNAMID az Afrikai Uniótól (AMIS) átvette a békefenntartási feladatokat.   

A szavak önmagukban nem érnek semmit. Haszontalan helyteleníteni a darfúri erőszakot, és közben felszereletlen haderőt odaküldeni – mondta Tawanda Hondora. Képessé kell tenni az UNAMID-ot, hogy megvédje magát és a darfúri embereket. Elfogadhatatlan, hogy több mint egy évvel az UNAMID haderőbe állítása után a civilek még mindig veszélyben élnek. 

Az Amnesty International  felhívja azokat az országokat, amelyek haderőt és más nélkülözhetetlen személyzetet ígértek a UNAMID-nak, hogy megfelelően készítsék fel őket, és azonnal állítsák szolgálatba Darfúrban. Ezenkívül felhívta a szélesebb nemzetközi közösséget, főként az UNAMID Barátai csoport tagországait: Kínát, Dél-Afrikát és Egyiptomot, hogy használják a befolyásukat, és azonnali hatállyal gondoskodjanak az UNAMID számára szükséges hadi eszközökről. Az Egyesült Államoknak, Kínának, Oroszországnak, Ausztráliának, Egyiptomnak, Dél-Afrikának és az Európai Uniónak helikoptereket és más fontos felszereléseket kell biztosítaniuk az UNAMID számára.

Az Amnesty jelentését az alábbi címen érheti el angolul:

http://amnesty.org/en/news-and-updates/report/international-community-fails-protect-darfur-20090217

Téma