Civil szervezetek együttműködést ajánlanak az önkormányzatoknak

Tizennyolc civil szervezet közös levélben fordult a budapesti, kerületi és megyei jogú városok vezetőihez, amelyben tizenöt területen fogalmaznak meg olyan szakpolitikai javaslatokat, amelyek lehetőséget biztosítanak a jövőben a hatékony szakmai együttműködésre, az érintettek bevonására és a civil szervezetek tapasztalatainak hasznosítására.

A levélben tizenöt olyan terület szerepel, amelyeken a legsürgetőbbnek tartjuk a közös munka és a közös gondolkodás elkezdését. Ezek az alábbiak:

 1. Konzultáció, helyi közösségek bevonása a normaalkotásba
 2. Az önkormányzati rendeletek, egyéb dokumentumok, tájékoztatók közérthetőségének javítása
 3. Átláthatóság: közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala
 4. Helyi sajtó pártatlansága, helyi nyilvánosság
 5. Közterület-felügyelet, önkormányzati rendészet intézkedései
 6. Közösségi együttélés szabályaira vonatkozó önkormányzati rendeletek
 7. Lakhatási és szociális tárgyú önkormányzati rendeletek
 8. A hajléktalanság és a hajléktalansággal kapcsolatos problémák szociális eszközökkel történő kezelése
 9. Egyenlő bánásmód a munkavállalókkal az önkormányzati cégeknél, az önkormányzati igazgatásban
 10. Női vezetők az önkormányzatokban és az önkormányzati cégeknél
 11. LMBTQ és más sérülékeny csoportok rendezvényeinek megfelelő védelme
 12. Levegőminőség javítása, környezetszennyezéssel szembeni fellépés, Zöldterületek és klímaadaptációs intézkedések
 13. Ártalomcsökkentés és a szerhasználat kezelése
 14. Menekültek és más nemzetközi védelemben részesített személyek integrációja
 15. Civil szervezetek támogatása

Azt gondoljuk, hogy valódi párbeszédre van szükség az önkormányzati vezetés és a civil szervezetek között, és meggyőződésünk, hogy a kívánt változások csak közösen érhetőek el. Szükséges a változás iránti elköteleződés az önkormányzatok részéről, valamint a civil szervezetek és az érintett közösségek bevonása is a döntéshozatalba.

Ezeken a területeken dolgozó szervezetek képviselőiként javaslatokkal és személyes konzultációs lehetőséggel szeretnénk segíteni az elkövetkezendő évek munkáját. Azt is javasoljuk, hogy az önkormányzatok a levelet aláíró szervezetek körén kívül is proaktívan keressék a kapcsolatot a területükön működő civil szervezetekkel és kezdeményezésekkel, és reméljük, hogy levelünk nyomán más szervezetek is kedvet kapnak ahhoz, hogy megkeressék az önkormányzatokat.

Bízunk benne, hogy az önkormányzatok készek lesznek együttműködni a civil szervezetekkel az egyes területeken, és tudásunkkal, tapasztalatainkkal mi is hozzájárulhatunk az emberi jogok és a környezetvédelem iránt elkötelezett helyi közösségek építéséhez.

A levelet jegyző szervezetek: Amnesty International Magyarország, Artemisszió Interkulturális Alapítvány, A Város Mindenkié, Budapest Pride, Háttér Társaság, Jogriporter Alapítvány, Levegő Munkacsoport, Magyarországi Európa Társaság, Magyar Európai Nők, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar LMBT Szövetség, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Menedék Egyesület, Ökotárs Alapítvány, Társaság a Szabadságjogokért, Transparency International Magyarország, Utcajogász és az Utcáról Lakásba Egyesület