Bűnösnek találták az Amnesty török elnökét, egykori igazgatóját és még két jogvédőt

A három éve folyó politikailag motivált perben bűnösnek találta az isztambuli bíróság négy jogvédőt. Az összesen 11 jogvédő elleni politikailag motivált eljárás 3 évvel ezelőtt kezdődött.

Taner Kilicet, az Amnesty törökországi tiszteletbeli elnökét terrorista szervezetben való részvételben, Idil Esert, az Amnesty korábbi törökországi igazgatóját, Özlem Dalkırant és Günal Kurşunt terrorszervezet támogatásának vádjában találták bűnösnek. Taner Kilicet 6 év 3 hónap, Idil Esert, Özlem Dalkırant és Günal Kurşunt 2 év 1 hónap börtönre ítélték.

“Elképesztő igazságtalanság történt ma a bíróságon. A mai döntés nemcsak az érintetteknek és családjaiknak, de mindenkinek felér egy arcul csapással, aki hisz az igazságban és az emberi jogokban.” – mondta Andrew Gardner, az Amnesty International törökországi kutatója.

“A 11 perbe fogott jogvédő ellen három év és 12 tárgyalás alatt sem sikerült a hatóságoknak semmilyen bizonyítékot felmutatniuk. A politikailag motivált eljárásnak egyetlen célja van: elhallgattatni a kritikus hangokat. Nem nyugszunk, ameddig igazságot nem szolgáltatnak az ártatlanul meghurcolt és elítélt barátainknak és kollégáinknak: fellebezzünk.”

Háttér

A 11 jogvédő:  Veli Acu, Özlem Dalkıran, İdil Eser (az Amnesty korábbi törökországi igazgatója), Nalan Erkem, Günal Kurşun, Şeymus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün, Taner Kilic (az Amnesty Törökország tiszteletbeli elnöke) és Ali Gharavi svéd és Peter Steudtner német állampolgárok.

Taner Kilic 14 hónapot, a többiek 4 hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban.