Börtönnel néz szembe egy Facebook poszt miatt – Shahnewaz Chowdhury, Banglades

Shahnewaz Chowdhury a Facebookon osztott meg kritikát egy helyi széntüzelésű erőműről, ami szerinte csak tovább rontana a faluját sújtó természeti katasztrófákat. Most évekig tartó börtönbüntetés vár rá, amiért elmondta a véleményét. Követeljünk igazságot Shahnewaznak!

Shahnewaz  Chowdhury gyerekkora óta krikettezik, és szenvedélyesen szeret írni. Azt írást használja arra is, hogy a Banglades délkeleti részén található Banshkhali régió lakóinak nehézségeiről beszéljen.

Ezen a területen rengeteg kárt okoz az éghajlatváltozás. 2021 májusában például egy hatalmas vihar söpört végig Shahnewaz faluján, ami sok ember otthonát elpusztította. Ennek ellenére a régió fejlesztése érdekében nemrég egy új széntüzelésű erőművet építettek fel a faluban.

Shahnewaz attól félt, hogy az erőmű miatt a helyieknek még súlyosabb természeti katasztrófákkal kell majd szembenézniük, ezért a Facebookon felszólalt a beruházás káros környezeti hatásai ellen. Posztjában a régió fiataljait is arra bátorította, hogy álljanak ellen az igazságtalanságnak, és ne féljenek megszólalni az jó ügy érdekében.

Másnap az erőművet üzemeltető vállalat beperelte Shahnewazt, azzal vádolva őt, hogy hamis információkat terjesztett. 2021 május 28-án letartóztatták, és embertelen körülmények között, tárgyalás nélkül nyolcvan napig tartották fogva. Shahnewaz óvadék ellenében szabadlábra került, de ha elítélik, többéves börtönbüntetés vár rá.