Börtönnel néz szembe egy Facebook poszt miatt – Shahnewaz Chowdhury, Banglades

Shahnewaz Chowdhury a Facebookon osztott meg kritikát egy helyi széntüzelésű erőműről, ami szerinte csak tovább rontana a faluját sújtó természeti katasztrófákat. Most évekig tartó börtönbüntetés vár rá, amiért elmondta a véleményét. Követeljünk igazságot Shahnewaznak!

Shahnewaz  Chowdhury gyerekkora óta krikettezik, és szenvedélyesen szeret írni. Azt írást használja arra is, hogy a Banglades délkeleti részén található Banshkhali régió lakóinak nehézségeiről beszéljen.

Ezen a területen rengeteg kárt okoz az éghajlatváltozás. 2021 májusában például egy hatalmas vihar söpört végig Shahnewaz faluján, ami sok ember otthonát elpusztította. Ennek ellenére a régió fejlesztése érdekében nemrég egy új széntüzelésű erőművet építettek fel a faluban.

Shahnewaz attól félt, hogy az erőmű miatt a helyieknek még súlyosabb természeti katasztrófákkal kell majd szembenézniük, ezért a Facebookon felszólalt a beruházás káros környezeti hatásai ellen. Posztjában a régió fiataljait is arra bátorította, hogy álljanak ellen az igazságtalanságnak, és ne féljenek megszólalni a jó ügy érdekében.

Másnap az erőművet üzemeltető vállalat beperelte Shahnewazt, azzal vádolva őt, hogy hamis információkat terjesztett. 2021 május 28-án letartóztatták, és embertelen körülmények között, tárgyalás nélkül nyolcvan napig tartották fogva. Shahnewaz óvadék ellenében szabadlábra került, de ha elítélik, többéves börtönbüntetés vár rá.