Azerbajdzsán: Leyla Yunus szabadon bocsátása fel kell hogy gyorsítsa az összes lelkiismereti fogoly szabadulását

Leyla Yunus, Azerbajdzsán egyik legkiemelkedőbb emberi jogi aktivistájának mai feltételes szabadlábra helyezése után az összes lelkiismereti fogoly azonnali és feltétel nélkül szabadon bocsátása kell hogy következzen – jelentette ki az Amnesty International.

Egy fontos lépést tettek a helyes irányba, mely a remény fontos üzenetét küldi az Emberi Jogok Világnapjának előestéjén. Ennek nem csak Leyla Yunus, hanem Azerbajdzsán összes lelkiismereti foglyának feltétel nélküli szabadon bocsátásához kell vezetnie” – mondta Denis Krivosheev az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatóhelyettese. „Az azerbajdzsáni hatóságoknak az összes vádat ejtenie kell Leyla Yunus és férje Arif ellen, és feltétel nélkül szabadlábra kell helyezni őket.”

Leyla és Arif Yunust 2015. augusztus 13-án ítélték el “csalás” és egyéb állítólagos bűncselekményekkel, melyek civil szervezeti munkájukkal voltak kapcsolatosak. Egyenként nyolc, illetve hét és fél évre ítélték őket. Arif Yunus orvosi okokból november 12-én szabadon bocsátották.

Az Amnesty International lelkiismereti fogolynak tartja a párt, akiket koholt vádak alapján ítéltek el. Egy másik bíróság előtt szembe kell nézniük a “hazaárulás” vádjával is.

Az Amnesty International 18 másik lelkiismereti fogoly haladéktalan és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel Azerbajdzsánban. Korábban a hatóságok a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásával “kritika-mentes övezetet” igyekeztek létrehozni a 2015 júniusi Európai Játékok környékén.