Az európai államoknak konkrét lépéseket kell tenniük ahhoz, hogy hozzásegítsenek Guantánamo bezárásához

„Ugyan több ország is kifejezte elhivatottságát a volt foglyok befogadására, mégis nagy csalódásra ad okot az, hogy csak nagyon kevés európai kormány lépett fel a védelemre szorulók érdekében”- mondta Sharon Critoph, az Amnesty International USA-ért felelős kampányosa. „Azon kormányok között, akik most nem segítettek, vannak olyanok, akik korábban akik korábban a leghangosabban szólaltak fel Guantánamo bezárásának ügyében.”

A Reprieve emberi jogi szervezet, a Center for Constitutional Rights és egy korábbi fogoly, Moazzam Begg a Cage Prisoners szervezettől ma kezdik meg európai körútjukat, melyben arra szeretnék sürgetni az országokat, hogy minél több ember számára ajánljanak fel biztos menedéket. A körutat az Amnesty International nemzeti szervezetei fogadják. Ezek az emberek a mai napig pusztán csak azért vannak fogva tartva, mert nincs semmi olyan biztonságos menedék, ahová mehetnének. Teljesen elhagyatottak Guantánamo-ban. Ezeknek az embereknek az ottléte az egyik legnagyobb akadálya annak, hogy a guantánamo-i fogolytábort bezárhassák.

Néhány európai állam már megtette azt a dícséretes lépést, hogy menedéket biztosít ezeknek a volt foglyoknak, alátámasztva ezzel a közös EU-s amerikai megállapodást Guantánamo bezárásáról. Ezen államok közt szerepel Franciaország, Írország, Magyarország, Portugália és Belgium. Ezen a fontos évfordulón emberi jogi csoportok a példa követésére ösztönzik a több államot. A férfiak olyan országokból származnak, ahol fennáll a veszélye, hogy visszaküldésük esetén kínzás vagy más emberi jogsértés vár rájuk, ők például Líbiából, Tunéziából, Szíriából, Kínából vagy Oroszországból jönnek.

Az amerikai kormány – amely elsősorban felelős a guantánamo-i foglyok számára megoldásokat biztosítani – olyan biztonságos országokat keres, melyek lehetőséget adnak ezeknek a férfiaknak, hogy újrakezdjék az életüket. A több alkalommal a fogolytábor bezárására felszólító nemzetközi közösség segíthet megvalósítani ezt a célt, amennyiben biztonságos menedéket ajánl fel a férfiak egy részének. Guantánamo továbbra is az igazságtalanság szimbóluma.

Emberi jogi szervezetek aggodalmukat fejezték ki, mivel Barack Obama amerikai elnök korábban 2010. január 22.-re ígérte a fogolytábor bezárását, azonban Guantánamo mégis nyitva marad a vállalt időponton túl is. “Az elmúlt évtizedben a törvény ereje és az emberi jogok tiszteletben tartása nemzetközi szinten csökkent. Guantánamo mindazt jelképezi, ami rosszra fordult, és most be kell zárni.” – mondta Sophie Weller, a Center for Constitutional Rights emberi jogi szervezet munkatársa. “Ezeket a férfiakat továbbra is fogva tartják, mert nincs biztonságos menedék számukra. A cselekvés hiányának és a késlekedésnek ők fizetik meg minden nap az árát.” “Több európai kormány elítélte a guantanamo-i rabok fogva tartását. Most tehetnek is értük valamit.” – mondta Clive Stafford, a Reprieve emberi jogi szervezet igazgatója. “A tettek hangosabbak a szavaknál ebben az esetben – itt az idő, hogy a retorikát cselekvésbe fordítsák, és minél előbb bezárassák Guantánamo-t.”

Téma