Az emberi jogi aktivisták azonnali szabadon bocsátását követeli az Amnesty International / Human rights activists must be freed immediately, demands Amnesty International

A Hisham Mubarak Jogi Központban az Amnesty International két kollégája mellett, huszonnyolc másik embert vettek őrizetbe, köztük Ahmed Seid Al Islam emberi jogi aktivistát, és Khaled Ali-t, az Egyiptomi Gazdasági és Szociális Jogok Központjának vezetőjét is, illetve a Human Rights Watch egyik helyszínen tartózkodó képviselőjét is.

A Hisham Mubarak Jogi Központ munkatársai az őrizetbe vett tüntetőknek nyújt jogi segítséget, míg az Egyiptomi Gazdasági és Szociális Jogok Központja a Tahrir tér közelében állított fel egy ideiglenes egészségügyi és elsősegély-bázist a tüntetéseken sérüléseket szenvedők ellátására.

„A hatóságoknak azonnal be kell szüntetniük az emberi jogi aktivistákat és újságírókat célba vevő támadásokat, és meg kell akadályozniuk a támogatóik által a békés tüntetőkre mért erőszakos rohamokat.” – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

„Minden késedelem nélkül szabadon kell engedniük az Amnesty International munkatársait és a többieket, akiket a tegnapi razzia során őrizetbe vettek. Teljesen elfogadhatatlan, hogy az emberi jogi helyzetet figyelemmel kísérő aktivistákat tartanak fogva Egyiptomban.”

Azóta újabb fejlemények kerültek napvilágra a hatósági razziával kapcsolatban. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a letartóztatottakat csuklyával a fejükön hurcolták ki az épületből civil ruhás biztonsági erők, majd jelöletlen járművekkel vitték őket eddig ismeretlen helyre.

„Nagyon aggódunk a fogvatartottak biztonsága miatt.” – mondta Salil Shetty.

„Az egyiptomi hatóságokat tartjuk felelősnek a tüntetők és a fogvatartottak biztonságáért.”

A beszámolók szerint különböző dokumentumokat, felszereléseket és számítógépeket is elkoboztak a hatósági rajtaütés során a Hisham Mubarak Jogi Központból és a Gazdasági és Szociális Jogok Központjából is.

Az Egyiptomi Lakhatási Jogok Központjának három munkatársát is őrizetbe vették tegnap Kairóban. Épp takarókat gyűjtöttek a városban adományként, hogy azokat később szétoszthassák a tüntetők között a Tahrir téren.

„Ezek a letartóztatások azt mutatják, hogy nagyszabású támadássorozat zajlik az ember jogi aktivisták ellen. A hatóságok kötelesek biztosítani, hogy a jogvédők szabadon végezhessék munkájukat, és folyamatos figyelemmel kísérhessék a válság során az emberi jogi helyzet alakulását.” – mondta Salil Shetty.

**************************************

The Egyptian authorities must end their campaign to silence human rights activists and journalists as demonstrations continue, Amnesty International said today.

Two Amnesty International staff members are missing and are believed to be held by the military police following a raid on a Cairo law centre yesterday with other activists, while other human rights activists have been detained and journalists harassed.

In addition to the two staff members of Amnesty International, another 28 people were detained at the Hisham Mubarak Law Centre (HMCL), amongst others, human rights activist Ahmed Seif Al Islam, Khaled Ali, director of the Egyptian Centre for Economic and Social Rights (ECESR), and a delegate from Human Rights Watch.

Staff of the HMLC had been representing protestors arrested during the demonstrations. The ECESR had also been supporting an impromp nk_ jos medical centre in a mosque near Tahrir Square to treat those injured in the protests.

“The authorities must immediately halt their crackdown on human rights activists and journalists in the country and end the violent attacks carried out by their supporters on peaceful protesters.” said Salil Shetty, Amnesty International’s Secretary General.

“They must also immediately free Amnesty International staff and others detained during yesterday’s raid. Holding human rights activists monitoring events in Egypt is completely unacceptable.”

Fresh reports have since emerged about the raid. Eyewitnesses reported that those arrested were hooded as they were taken from the building and driven away in by plainclothes security officers in unmarked cars.

“We are very much concerned about the safety of those detained” said Salil Shetty.

“We hold the Egyptian authorities responsible for the safety of the protestors and all those in detention.”

During the raid military police reportedly confiscated equipment, including computers, and papers from both the HMLC and the Egyptian Centre for Economic and Social Rights ECESR.

Three members of the Egyptian Center for Housing Rights (ECHR) were also reportedly arrested yesterday in Cairo.

At the time of their arrest in Bulaq Abou El-‘Ila, they were purchasing blankets, which they were intending to distribute to protesters camped out in Tahrir Square.

“These arrests and others appear to show a widespread crackdown on human rights activists is taking place. The authorities must allow independent monitoring of the crisis in Egypt” said Salil Shetty.

Tüntetők és Mubarak-párti ellentüntetők összecsapása Egyiptomban

Téma