Az Amnesty új feje felszólította a kormányokat, hogy tartsák tiszteletben a leginkább rászorulók jogait / New Amnesty Chief calls on governments to respect rights of world’s most vulnerable people

Salil Shetty, a szegénység és az emberi jogok elismert szakértője, kihangsúlyozta annak a fontosságát, hogy a kormányzatok az emberi jogokat helyezzék a szegénység elleni küzdelem középpontjába. A világ vezetői szeptemberben találkoznak az Egyesült Nemzetek Szervezetében, New Yorkban, hogy megvitassák a Millenniumi Fejlesztési Célok előremenetelét. A MFC az ENSZ egyik jelentős globális kezdeményezése a szegénység problémájának kezelésére.

Bármerre is jártam a világban, az Amnesty International-t nagyra tartották erős támogatói bázisa, magas szintű kutatásai és találó, hatásos kampányai miatt,” nyilatkozta Salil Shetty. „Támogatóink összetartása és elkötelezettsége, a kutatásaink erejével együtt jelentős változást tud elérni; ez jól látszik az Amnesty eddigi, több évtizedes munkájából.”

Ezen kívül fontos cselekvési területek a jogellenes fogva tartások leállítására, a halálbüntetés eltörlésére, a diszkrimináció elleni és a bevándorlók jogainak védelmére vonatkozó kampányok.

Salil Shetty hat évig volt az ENSZ Millenniumi, szegénység elleni kampányának igazgatója, melynek célja, hogy a kormányzatok nagyobb felelősséget vállaljanak a szegénység, betegség és írástudatlanság elleni harcban. A Millennium Kampány keretében Shetty különböző vallásos és civil szervezeteket, médiumokat, magánszektori és helyi kormányzati támogatókat mozgósított a Millenniumi Fejlesztési Célok elérésének érdekében.

I am deeply privileged to have this opportunity to lead the movement in its fight to end repression and injustice,” Salil Shetty said. “With traditional human rights challenges persisting and several new challenges confronting the world, the need for Amnesty International as a leading voice against human rights violations is greater than ever before.”

Salil Shetty praised the dedication of Amnesty International’s 2.8 million supporters from across the world that campaign to protect human rights.

Outlining his priorities, Salil Shetty said he intended to build on Amnesty’s core strengths. He highlighted the need to further campaigns that strengthen accountability and bring to justice those responsible for human rights abuses.

The new Secretary General emphasised the indivisibility of all rights and said there was a need to find new ways of connecting more systematically economic, social and cultural rights with civil and political rights.

Téma