Az Amnesty International szükségesnek tartja a civil konzultációt az Európai Roma Keretstratégiáról

 

Az „Egyharmad mögöttünk – kétharmad (még) előttünk” (http://www.eucivil.hu/article.php?pId=1943) elnevezésű rendezvény meghívott előadója Ódor Bálint EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár volt, aki a jelenleg is folyamatban lévő európai ügyek előmeneteléről számolt be a hallgatóság részére.

Bár az államtitkár úr részletekbe menően az EU gazdasági és monetáris stratégiáját, az Unió bővítését, valamint a kidolgozás alatt álló közös energiapolitikát taglalta, az előadást követő kérdések során lehetőség nyílt az általa nem tárgyalt témák, köztük az Európai Roma Keretstratégia felhozására.

Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója egyenes kérdést tett fel a helyettes államtitkár úrnak, azt firtatva, hogy „mikor és milyen módon képzeli el az elnökség a civil szervezetek bevonását a konzultációs folyamatba”. A nem kormányzati szakmai szervezetekkel eddig nem történt egyeztetés.

Az Amnesty International üdvözli Ódor Bálint EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár válaszát, amelyben ígéretet tett arra, hogy megfontolják a civil szervezetek részvételét az április 7-8-án, Budapesten tartandó Egyesített Európai Roma Platform ülésén.

Téma