Az Amnesty International petíciót küld az orosz hatóságoknak a szocsi olimpia előtt

2014. január 30-án az Amnesty International nyolc európai vezetője – Belgium, Finnország, Franciaország, Hollandia, Svájc, Egyesült Királyság, Ukrajna képviseletében – és az Amnesty International moszkvai irodája petíciót ad át Moszkvában. Az Amnesty International támogatói és tagjai ezzel párhuzamosan akciókat szerveznek és petíciókat adnak át az orosz nagykövetségeknek. Az akciókat olyan kreatív ötletekkel színesítik, amelyek a szólásszabadság napjaink Oroszországában zajló elnyomását szimbolizálják.

Három hónap alatt 112 országból 336.412 ember írta alá az Amnesty International petícióját, amelyben az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint arra kérik, vonja vissza azokat az elnyomó törvényeket, amelyek a civil szférát kívánják gyengíteni, a jogszerű tiltakozás lehetőségét kívánják korlátozni, és el akarják hallgattatni a kritikus hangokat.

Amnesty International tagok és támogatók Ausztráliától – Japánon, Új-Zélandon, Kanadán, Puerto Rico-n és Magyarországon keresztül – az Egyesült Államokig írták alá a petíciót. Érdekesség, hogy Hollandia egyedül több, mint 100.000 aláírást gyűjtött.

Az olimpiai láng lassan Szocsiba ér, hogy megnyissa a Téli Olimpiai Játékokat 2014. február 7-én, s az Amnesty International elindította nemzetközi kampányát, hogy felhívja a figyelmet a véleménynyilvánítási-, gyülekezési- és egyesülési szabadságjogokat veszélyeztető jogsértésekre Oroszországban.

A 2012-es londoni Olimpiai Játékokat követően az orosz kormány nyilvánosan elkötelezte magát az olimpiai alapelvek mellett, többek közt a diszkrimináció ellen, illetve az egyenlőség, befogadás, tisztelet és kölcsönös megértés mellett, valamint amellett, hogy kiáll az emberi jogokért a Téli Olimpia alatt és után. Ennek ellenére azóta számos olyan törvényt hoztak az orosz hatóságok, amelyek ellentétesek ezen elvekkel. Sérült a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság, beavatkoztak a független civil szervezetek munkájába (ami több non-profit szervezet bezárásához vezetett), és nyíltan diszkriminálják a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) embereket.

Az Amnesty International meggyőződése, hogy mindazokat a törvényeket vissza kell vonni, amelyek:

• dekriminalizálják a rágalmazást;

• korlátozzák a nyilvános tiltakozást;
  • kiterjesztik a kémkedés és az árulás jogi definícióit;
  • nemzetközi forrásaik miatt „külföldi ügynököknek” nevezik a civil szervezeteket;
  • bűncselekményként könyvelik el a „nem-hagyományos szexuális kapcsolatok propagálását kiskorúak között”;

• kriminalizálják a hívők vallásos érzéseinek inzultálását;

és nem következetesek Oroszország nemzetközi elköteleződéseivel, valamint saját Alkotmányával.

Kérjük az Orosz Federáció elnökét, mint az orosz Alkotmány és a szabadsággal kapcsolatos emberi jogok védelmezőjét, hogy tegye meg a szükséges lépéseket: tisztelje és tartsa fenn a szabad önkifejezési-, gyülekezési- és egyesülési jogokat, valamint indítsa el Oroszországot a fair, befogadó, jogtisztelő úton egy olyan társadalom felé, amit a nemzet megérdemel.

Moszkva 140130

Téma