Az Amnesty International Magyarország a halálbüntetés eltörlését kéri és igazságot követel Troy Davis-nek

 
Troy Davis egy afroamerikai férfi, akit az ártatlanságát alátámasztó nyilvánvaló bizonyítékok ellenére, halálra ítéltek egy rendőrtiszt meggyilkolásáért az Egyesült Államokban,. Az Amnesty International Magyarország aktivistáinak szolidaritási menete transzparensekkel és Troy Davis arcképével nyomtatott fehér pólókban vonult végig Budapest belvárosán a Vörösmarty tértől az Egyesült Államok Követségéig.  Szórólapokat és információs füzeteket osztogattak a járókelőknek, rövid időre megállva a Deák téri Gödör klubnál és a Szent István téren a Szent István Bazilika előtt, hogy a lehető legtöbb embert megszólíthassák. A Szabadság téren, amikor az aktivisták összegyűltek az Egyesült Államok követsége előtt, számos sajtóorgánum és média képviselői is megjelentek, és riportokat készítettek (Duna Televízió, Magyar Nemzet, Magyar Távirati Iroda).  (Duna TV report)

Az Akció Világnap világszerte mobilizálta a halálbüntetés ellenzőit. Davis esete minden képzeletet felülmúló példája a halálbüntetés alapvető igazságtalanságának. Több súlyos és alapvető hibát követtek el ebben az ügyben . Nem találtak sem gyilkos fegyvert sem semmilyen közvetlen bizonyítékot Davis ellen. Az eredeti tárgyalás során kihallgatott “tanúk” nagyrésze visszavonta a vallomását és azt mondta, hogy a rendőrség gyakorolt nyomást rájuk, hogy Davis ellen valljanak.  Voltak olyan vallomások, amelyek más elkövető személyre vonatkoztak.
Mindezek ellenére, a Troy Davis elleni hosszú bizonyítási harc alatt a bíróság csak eljárási szempontokra fókuszált, míg az ártatlansága mellett szóló fontos bizonyítékokat nem vizsgálták megfelelően.  

Akciójukkal az Amnesty International Magyarország aktivistái is hallatták a hangjukat sok ezer más hang mellett (thousands of others),  Argentínától Ugandáig, ugyanúgy mint az Egyesült Államok mind az ötven tagállamából, csatlakozva ezzel a halálbüntetés elleni közös  tiltakozáshoz, és felszólítva a z Egyesült Államokat, hogy szolgáltasson igazságot Troy Davis-nek. 

Az alábbi link-ekre kattintva tudhatsz meg többet a Troy Davis ügyéről:

Amnesty International Hungary activism blog (MagyarulAngolul )
Where Is The Justice For Me ”: Amnesty International report
Amnesty International Troy Davis Online Action Center
Amnesty International death penalty issue page

Amnesty International Magyarország honlapja: http://web.amnesty.hu/
 

Téma