Az Amnesty International a Külügyminisztériummal tárgyalt Horvátország csatlakozása kapcsán

(az ajánlások angol nyelvű szövege csatolmányként letölthető az oldal alján)

Az Európai Bizottság 2011. március 11-én hozza nyilvánosságra Horvátország EU-csatlakozásának előmeneteléről szóló jelentését, kiemelt figyelmet szentelve az igazságügyi rendszerben végbement folyamatokra. Az Amnesty International egy hónapos kampányt indított “Impunity for War Crimes in Croatia” (“Háborús bűnösök büntetlensége Horvátországban”) címmel; ennek részeként került sor a találkozóra.

Jeney Orsolya elsőként Sinka Lászlóval és Koltai Enikővel, a Külügyminisztérium Európai Bel- és Igazságügyi és Bővítési Főosztályának vezetőivel vitatta meg az ajánlásokat, majd Ódor Bálint Európai ügyekért felelős helyettes államtitkárnak is átadta azokat.

Az Amnesty International arra kéri a Külügyminisztérium munkatársait, hogy a március 11-i Európai Bizottsági vitán hívják fel a figyelmet arra, hogy a kilencvenes években elkövetett háborús bűnök tisztázása nélkül Horvátország uniós csatlakozása nem összeegyeztethető az európai értékekkel, azaz nem lehetséges.

Téma