Állj ki futással az emberi jogokért!

Ha te is úgy gondolod, hogy Oroszországában van még mit tenni a szabadságjogokért, vedd fel szombaton a futócipődet, csapj a fejedbe egy könnyű kis usánkát, majd találkozz velünk az orosz nagykövetség előtt.

Lelkes csapatunk itt gyülekezik 14 órakor, majd röpke egy óra alatt a világ legtermészetesebb módján összeköti Oroszországot a szabadsággal, azaz elfut az orosz nagykövetségtől a Szabadság térig (kb. 3 km).

Várunk tehát az

Amnesty International Magyarország

Make up! Wake up! – Futás a szabadságért programján,

amely az orosz homofób törvénykezés ellen tiltakozó,

a jövő évi szocsi téli olimpia kezdetén tetőző kampányunk második állomása

(a Kőlevesben tartott kampánynyitó Putyin bulin a szivárvány torta tette fel a koronát a táncos estre https://www.facebook.com/events/188007484716623/).

Vessünk egy futó pillantást az oroszországi emberi jogi helyzetre!

  • Homofób törvényi háttér: Putyin elnök júniusban aláírta azt a törvényt, amely súlyos büntetéssel fenyegeti azokat, akik a „nem hagyományos szexuális kapcsolatokat” hirdetik a fiatalkorúak körében. Ez a törvény intézményesíti az LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) egyének, valamint az LMBTI jogok mellett kiálló szervezetek diszkriminációját.

  • Szaporodó homofób támadások: Legutóbb november 3-án éjjel történt súlyos támadás az oroszországi LMBTI közösség ellen. Két álarcos légpuskával hadonászva tört be a szentpétervári LaSky irodába, amely HIV fertőzött, meleg emberek támogatásával foglalkozik. http://amnesty.hu/amnesty-international/lmbt/oroszorszagban-ki-kell-nyomozni-kik-voltak-az-alattomos-alarcos-homofob-tamadok

  • Szélsőjobb előretörése: A jogszabály bátorítólag hat a különböző szélsőséges erőszakszervezetekre, amelyek egyre gyakrabban bántalmaznak melegnek vélt fiatalokat, hogy „jó útra térítésék” őket.

  • Hatóságok tétlenkedése: A bűncselekmények javarészt felderítetlenek maradnak. A bizonytalanság és bizalomvesztés miatt az orosz LMBTI közösségek állandó rettegésben élnek.

Mikor, hol találkozunk?

Start: 2013. november 9., szombat 14 óra, Orosz Föderáció Nagykövetsége (1062 Budapest, Bajza utca 35.). Itt Jeney Orsolya, az AI Magyarország igazgatója felolvassa az orosz nagykövetnek írt levelünket.

Cél: V. kerület, Szabadság tér, kb. 15. 30, Ronald Reagan szobor. Itt üzenetekkel felszalagozott, LMBTI színekben pompázó lufikat engedünk fel, amihez az erős nyugati szelet már megrendeltük.

Tervezett útvonal: Orosz Föderáció Nagykövetsége (1062 Budapest, Bajza utca 35.) – Andrássy út – József Attila utca – Sas utca – Szabadság tér (1054 Budapest, Szabadság tér). A táv nagyjából 3 km.

A budapesti futással egy időben Szegeden is hasonló akciót rendeznek az Amnesty International Magyarország aktivistái.

Reméljük, az LMBTI emberek iránt érzett szolidaritásunk futó tűzként terjed majd, és híre Putyin elnökhöz és az orosz törvényhozás illetékeseihez is eljut.

További információk: http://civicrm.amnesty.hu/civicrm/event/info?id=18&reset=1

Kontakt: Demeter Áron kampánykoordinátor

Telefon: +36-70- 610-5691

Téma