Afganisztán: Az újabb csapatok érkezéséig felelősséget kell vállalni a civil sérültekért

A tálibok hatalomfosztása óta a 2008-as év volt a legkegyetlenebb a civilek számára és Sam Zarifi, az Amnesty International ázsiai-csendes-óceáni térségének igazgatója szerint az afgánok rendkívül bosszúsak a nemzetközi erők éjszakai bombázásai és más hasonló katonai akciók okozta civil sérelmek miatt. Az USA valamint szövetségesei számára nagy kihívás lesz, hogy a nemzetközi csapatok újabb hulláma egyben ne újabb veszélyforrást jelentsen, valamint, hogy képesek legyenek biztosítani az afgánok biztonságát.

A Kandaharban tavaly januárban éjjel meggyilkolt két testvér esete nyilvánvaló példa a nemzetközi erők felelősségre vonásának hiányára. Az Amnesty International által Kandaharban végzett kutatómunka alapján, a fegyvertelen Abdul Habibot és Mohammed Alit közvetlen közelről lőtték le a nemzetközi csapatok terepmintás katonái. Több mint egy évvel a történtek után sem vállalta senki a felelősséget, hiába a nyomás az Amnesty International, a Független Afgán Emberi Jogi Bizottság (AIHRC) vagy az Egyesült Nemzetek raportőre, Philip Altson részéről, aki a törvényen kívüli, önkényes kivégzések ügyeinek képviselője.

„Az Abdul Habib és Mohammed Ali halálával kapcsolatos incidens is csak az Afganisztánban állomásozó nyugati erők megfelelő felelősségre vonásának hiányát mutatja.” – nyilatkozta Sam Zarifi. Az ország a szakadék szélén egyensúlyozik, a civilek pedig folyamatosan megkérdőjelezik, hogy kormányuk és annak nemzetközi szövetségesei eleget tesznek-e a védelmükért.  A tálibok szítják a köz neheztelését, a nemzetközi erők pedig eddig semmilyen formában nem bizonyították elkötelezettségüket az elkövetők  felelősségre vonását, illetve az áldozatok kártérítését illetően.

Eddig még senkit nem vontak felelősségre a két testvér halálát illetően. A NATO-vezette Nemzetközi Biztonsági Erők (ISAF) nyilatkozata szerint, az incidensben NATO/ISAF beosztottak nem voltak érintettek. Az amerikai katonaság még most sem ismerte el, hogy bármi köze lenne a történtekhez.  

Viszont az Amnesty International információi szerint, a műveletet annak a Gecko Támaszpontnak (másnéven Maholic Támaszpont) a személyzete hajtotta végre, mely az ex tálib vezető Mullah Omar otthonaként szolgált korábban.
Jelenleg amerikai bázisként funkcionál, olyan nemzetközi és hírszerző szolgálati erőknek adva szálláshelyet, mint például a CIA, melynek jelenléte köztudott Afganisztánban. Ezekre az erőkre gyakran, mint egyéb kormányzati ügynökségekre (OGA) hivatkoznak.

Az afgán biztonsági erők Kandaharban alátámasztották, hogy semmilyen ellenőrzési vagy parancsadási joggal nem rendelkeznek a Gecko Támaszponton dolgozó különleges erők vagy más kormányzati ügynökség hadművelete felett, valamint a támaszponton állomásozó egységek által sértett civileknek sem tudnak segítséget nyújtani.

Az Amnesty International helyesli a NATO és az amerikai erők nemrég bevezetett politikáját a civil sérültek számának minimalizálása érdekében, ám kiemelte, hogy a hatalmi hierarchiában, mandátumokban és a hovatartozás szabályainak tekintetében még mindig nagy fejetlenség uralkodik a közel 40 országból Afganisztánba érkező katonai erők között.

Téma