Ablak a világra – ilyen volt a Képzők Képzése

A hagyományainknak megfelelően szeptemberben ismét Képzők Képzését tartott az Amnesty International Magyarország Emberi Jogi Oktatási Programja azoknak, akik szerették volna elsajátítani az oktatási módszertanunk alapjait. A képzésről az egyik új önkéntes képzőnk, Katona Kristóf írt beszámolót.

Számomra az idei nyár legnagyobb élménye volt a képzők képzése. Már akkor majd kiugrottam a bőrömből, amikor Ádám (Beöthy Ádám, az oktatási program vezetője) először hívott fel a részletekkel, szombat reggel aztán lelkesedéssel telve vágtam neki a városnak.

A képzés maga felülírta az elvárásaimat. Valamiért egy sokkal merevebb, oktatásszagú tréninget képzeltem el előre, ennek ellenére a hétvége során rendszeresen emlékeztetnem kellett magam: most nem egy alternatív tábor gyerkőc résztvevője vagyok – és biztos vagyok benne, hogy nem csak én voltam vele így. Ádám és Zita (Karácson Zita, ifjúsági és oktatási programmunkatárs) igazán bravúrosan kezelte a helyzetet, a figyelmünket újra és újra önreflexióra vezetve. A képzés egy kalandtúra lett a saját belső és mindannyiunk (köztük Zitáék) közös megélésében.

A csapat nagyszerű volt. Igazán sokszínű, tele tettvágytól kicsattanó karakterekkel és a magunkkal hozott tapasztalattal, amit a Szent István parkban úgy adtunk körbe, mint ahogy a fantasy regények hősei vetik be bűvös talizmánjaikat, hogy sikerre vigyenek egy küldetést.

A vírushelyzet eddig ismeretlen kihívások elé állított minket. Így történt, hogy a képzés drámapedagógiai játékaival mind a Szent István parkban ismerkedtünk meg. Nagyon nagy élmény volt a szabadban átélni a feladatokat. Izgalmas lesz a jövőben ehhez hasonló kreatív megoldásokon dolgozni, hogy a szigorú szabályozások ellenére folytathassuk az emberi jogi oktatást. Ennek ellenére én nagyon szeretném a parkban megtapasztalt személyes élményt továbbadni, ezért jelentkeztem abba a projektcsapatba, ami az oktatás klasszikus, drámapedagógiai eszközeit viszi el alternatív terekbe.

Hogyha le kellene írnom, mit hoztam haza, akkor megmaradnék a fentebb elkezdett mágikus vonalon – ezen a nyáron kulcsot kaptunk egy ablakhoz, amin keresztül új árnyalatait lájuk a világnak. Új pontokat, ahol kapcsolódhatunk egymáshoz. Az együtt felfejtett érzések és gondolatok olyan tudásnak készítettek fészket, ami bármilyen helyzetben előhívható, ami úgy vihet közelebb egy-egy helyzet megoldásához, mint egy gondosan szerkesztett térkép – hol vagyok én, hol kapcsolódom másokhoz, mely utakon jutok el hozzád és hozzá, merre haladjunk, ha közösen kell célba érnünk.

Izgatottan várom, a következő küldetést. Biztos vagyok benne, hogy a 2020-as év kihívásait sikerrel vesszük majd.

Katona Kristóf

Pedagógus vagy? Esetleg fiatalokkal foglalkozol? Vegyél részt a következő módszertani továbbképzésünkön.

Az Amnesty International Magyarország Emberi Jogi Oktatási Programjának célja az, hogy segítse a gyerekeket, szülőket és pedagógusokat abban, hogy a világra nyitott, az emberi jogokat tisztelő generációk nőjenek fel Magyarországon. További részletek a honlapunkon és a Facebookon.