A szenátus vizsgálatot indít az Amnesty International jelentésének hála

Az Amnesty International legfrissebb, Fülöp-szigeteki rendőrségi kínzásokat vizsgáló jelentése (Törvények felett – Fülöp-szigeteki rendőrségi kínzás) bemutatása után a Szenátus bejelentette, hogy vizsgálatot indít a jelentésben megfogalmazott állítások kivizsgálására.

December 4.-én a Fülöp-szigeteki Szenátus Igazságügyi és Emberi Jogi Bizottsága bejelentette, hogy vizsgálatot indít az Amnesty International jelentésében megfogalmazottak kivizsgálására. “A vizsgálat az első üdvözlendő lépés, hogy szembe szálljanak a rendőrségen belül tapasztalható büntetlenséggel – fogalmazott Salil Shetty, az AI főtitkára a jelentés manilai bemutatóján. A következő lépésnek két, valóban független vizsgálati rendszer felállítása kellene lennie: az első a fogvatartási helyszíneket ellenőrizné, a másik pedig a kínzásokkal kapcsolatban beérkezett panaszokat vizsgálná meg.

A jelentés több száz olyan esetről számol be, amelyben a kínzások kivizsgálatlanul és megtorlatlanul maradtak. A rendőrség sajtóközleménye szerint a kínzással kapcsolatos panaszok száma, amit az Emberi Jogi Bizottság 2013-ban kapott, csak 6 volt. Ez a szám a valóságban legalább 75. De mindegy milyen számot mond a rendőrség, a legfontosabb szám, amelyet észben kell tartani a 0. Ennyi ugyanis azoknak a bírósági ítéleteknek a száma, amelyet a kínzás elleni törvény öt évvel ezelőtti elfogadása óta hoztak.
Fontos előrelépés a vizsgálat bejelentése, de a rendőröknek – rangjuktól függetlenül is – mindent el kell követniük, hogy feltárják a kínzásokat és elítéljék az elkövetőket.

Téma