A norvég kormány változtat az eddigi jogsértő szabályozáson

A norvég kormány megígérte, hogy felülvizsgálja és megváltoztatja a transzneműek emberi jogait sértő szabályokat és gyakorlatot.

Az Amnesty International Norvégia éves közgyűlésének alkalmából Vidar Helgesen, a miniszterelnöki irodát vezető kabinetfőnök és miniszter bejelentette, hogy kormánya megváltoztatja azt a jelenlegi gyakorlatot, amely végleges sterilizációhoz köti a jogi nem megváltoztatását.

Hozzátette, hogy a norvég kormány nem fog fellebbezni az egyenlőségi és anti-diszkriminációs ombudsman korábbi döntése ellen, amely kimondta, hogy jogsértő volt az Egészségügyi Minisztériumnak az a döntése, amely megtagadta John Jeanette kérését, hogy jogi nemét anélkül változtathassa meg, hogy számos komoly egészségügyi kockázattal járó beavatkozáson kelljen átesnie.

Szintén bejelentette, hogy felállítanak egy munkacsoportot a gyermek és egyenlőségügyi minisztérium, az egészségügyi minisztérium, a pénzügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium képviselőinek részvételével, amelynek az lesz a feladata, hogy alapjaiban vizsgálja felül a norvég transznemű emberek jogaival kapcsolatos eddigi szabályozásokat.

A miniszter elismerte és méltatta az Amnesty International szerepét és hozzájárulását az ügyben. Mindezektől függetlenül továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzetet, és mindent megteszünk, hogy ezek a nagyszerű ígéretek valósággá váljanak, és hogy John Jeanette és a többi transznemű ember korlátozások nélkül élhessen jogaival.

Téma