A másik Pussy Riot énekesnő szabadlábra helyezési kérelmét is elutasították

Oroszország: A másik Pussy Riot énekesnő szabadlábra helyezési kérelmét is elutasították

Az Amnesty International szerint az orosz fellebbviteli bíróság azon döntése, mely egy tiltakozási dal elénekléséért rács mögött tartja a Pussy Riot punk zenekar második tagját is, még inkább megerősíti, hogy az ország veszélyesen elmozdult a szólásszabadság nagyfokú elnyomása felé. 

“A napokban két fiatal művésztől ismét megtagadták a szabadságot, amikor eleve soha nem is kellett volna őket letartóztatni” – mondta Natalia Prilutskaya az Amnesty International orosz csapatából.

1002160 10151740093941575 1651540878 n

Ma a Mordvin Köztársaság Legfelsőbb Bírósága elutasította a 23 éves Nagyezsda Tolokonnikova szabadlábra helyezési kérelmét, mert a lány nem hajlandó elismerni bűnösségét az ellene emelt “garázdaság” vádjában, és kétszer is megrovásban részesült a fegyenctelepen, ahol már tavaly óta tölti börtönbüntetését.

Tolokonnikova fenntartja ártatlanságát, és azt mondta, továbbra is fellebbez az ítélete ellen, egészen Oroszország Legfelsőbb Bíróságáig. Július 24-én a Permi Bíróság helybenhagyta a korábbi döntést, melyben megtagadta Tolokonnikova 25 éves zenésztársa, Maria Alekhina szabadlábra helyezési kérelmét. Tolokonnikovát Alekhinával és Ekaterina Samutsevichal együtt, a csak nőkből álló Pussy Riot banda három tagját “vallási gyűlölet által motivált garázdasággal” vádolták miután 2012 februárjában Moszkva fő ortodox katedrálisában elénekeltek egy tiltakozási dalt. Később mindhármójukat két év fegyenctelepen letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, de fellebezése után Samutsevich ítéletét felfüggesztették.

“A punk énekeseket kizárólag hitük békés kifejezésre juttatása miatt tartóztatták le, és az Amnesty International lelkiismereti fogolyként tartja őket számon. Az orosz hatóságoknak azonnal és feltétel nélkül szabadlábra kell helyezniük Maria Alekhinát és Nagyezsda Tolokonnikovát, és vissza kell vonniuk az ellenük és Ekaterina Samutsevich ellen hozott ítéletet.” – mondta Natalia Prilutskaya. “Az orosz hatóságoknak fel kell ismerniük, hogy az idők megváltoztak, lehetetlen megtagadni a szólásszabadságot és gyengíteni a civil társadalmat. Oroszország a nemzetközi színtér fontos szereplője, és pozíciója megtartása érdekében a hatóságoknak be kell tartaniuk az ország emberi jogok védelmére és támogatására vonatkozó kötelezettségeit.”

Ebben az évben az orosz hatóságok már elutasították Alekhina és Tolokonnikova korai szabadlábra helyezési kéremét, amelyet kisgyermekeik gondozására kérelmeztek. Az e heti fellebbezéssel kapcsolatos meghallgatás előestéjén, világszerte több mint száz nemzetközileg elismert zenész és harmincötezer aktivista szólalt fel a Pussy Riot zenekar tagjainak azonnali szabadon bocsátásáért.