A kormány megszünteti a tranzitzónákat, de további lépésekre is szükség van

Ma jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy az Európai Unió Bíróságának múlt heti döntése alapján megszüntetik a tranzitzónákat.

A bejelentés szerint ezentúl a menedékkérők a nem uniós országok magyar külképviseletein adhatnák be a menedékkérelmüket. Az uniós szabályok alapján azonban az államoknak kötelességük biztosítani, hogy a menedékkérők az ország területére beléphessenek.

“Nagyon fontos és üdvözlendő lépés a tranzitzónák bezárása, de a magyar hatóságok nem akadályozhatják, hogy a menedékkérők az ország területén kérhessenek menedéket.” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

“A hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy az emberek beléphessenek Magyarország területére, ahol a kérelmeiket érdemben megvizsgálják, és nem utasítják el automatikus azzal, hogy “biztonságos országon” keresztül érkeztek. Bízunk benne, hogy a tranzitzónák felszámolása annak a jele, hogy a kormány végre elkötelezett abban, hogy változtasson a jogsértő és kegyetlen szabályokon és gyakorlatain, de a jelenlegi szabályozás még sok jogsértést tesz lehetővé.”

“Magyar bírák fordultak az Európai Unió Bíróságához, ezért mindenképpen fontos azt is kiemelni, hogy ismét bebizonyosodott, milyen életbevágó szerepe van a független magyar bíróságoknak az emberi jogok védelmében.”