A holland multinacionális céget elítélték a szennyezés miat

Ez az ítélet nagyon fontos, hiszen a Trafigura korábban tagadta, hogy bármilyen szabálytalanságot elkövetett volna. A hulladék, amelyet végül Elefántcsontparton dobtak ki, óriási károkat okozott emberek tízezreinek az életében”, mondta Benedetta Lacey, az Amnesty International különleges tanácsadója, aki meglátogatta Elefántcsontpartot és találkozott a szennyezés áldozataival.

Ugyanakkor komoly kérdések merülnek fel a holland hatóságok mulasztásaival kapcsolatban, akik megállíthatták volna a veszélyes anyagokat a holland határ elhagyásakor. Ezen kérdéseket még nem oldották meg. Az Amnesty International elemzi a végleges döntés teljes szövegét.

2006 augusztusában Abidjan város mellett különböző helyeken dobálták szét a veszélyes hulladékot. A lerakás után több, mint 100,000 ember igényelt orvosi segítséget különböző egészségügyi panaszok miatt és 15 halálesetet jelentettek.

Sürgősen szükség van arra, hogy a nemzetközi közösség levonja a következtetéseket ebből az esetből. Az államoknak többet kell tenniük annak biztosítása érdekében, hogy a multinacionális vállalatok betartsák a törvényeket belföldön és külföldön.”

Amnesty International today welcomed the guilty verdict by a Dutch court against the multinational company, Trafigura, for delivering hazardous waste to Amsterdam while concealing the true nature of the waste, and for exporting the waste to Cote D’Ivoire.

This judgement appears damning given Trafigura’s previous denials of any wrongdoing. The waste, which was ultimately dumped in Cote d’Ivoire, had a huge impact on the lives of tens of thousands of people,” said Benedetta Lacey, a special advisor at Amnesty International who has visited Côte d’Ivoire and met victims of the dumping.

The verdict also appears to raise serious questions about the failures of the Dutch authorities, who could have prevented the tragedy by stopping the waste from leaving Dutch borders. These questions have not been resolved. Amnesty International is assessing the full text of the final verdict.

The waste was then dumped in August 2006 in various locations around the city of Abidjan. Following the dumping, more than 100,000 people sought medical attention for a range of health problems and there were 15 reported deaths.

There is an urgent need for the international community to learn the lessons from this incident. States must do more to ensure that multinationals respect human rights both at home and abroad.” said Benedetta Lacey.

Téma