A belarusz rendőrség erőszakosan lépett fel a békés tüntetőkkel szemben

Az Amnesty International Belaruszban lévő kutatói szemtanúi voltak, ahogy a minszki hatóságok brutálisan léptek fel a békés tüntetőkkel szemben, akik a tegnap esti – a tiltakozók szerint elcsalt – választást követően mentek ki az utcára. A kormány által bejelentett „hivatalos választási eredmények” Lukasenka elnök elsöprő győzelmét mutatják, ellentmondva a nem hivatalos közvélemény-kutatásoknak és a közhangulatnak.

„A választásokat követő rendőri erőszak általános jellemzője lett a belarusz politikának, ahol a véleménykülönbség bármilyen békés kifejezését hatósági erőszakkal fojtják el. Tegnap este az Amnesty munkatársai első kézből tapasztalhatták meg a rendőri brutalitást, amely magában foglalta a túlzott, válogatás nélküli erőszakot, beleértve villanógránátok használatát, illetve az olyan emberek önkényes letartóztatását, akiknek semmi közük nem volt a tüntetéshez.” mondta Marie Struthers, az Amnesty International kelet-európai és közép-ázsiai igazgatója.

„Az egyik igazán rémisztő videón az látható, ahogy a rendőrség teljes sebességgel gázol át egy tüntetőn. Ez a felvétel jól mutatja a hatóságok tegnap esti vérfagyasztó könyörtelenségét, illetve azt, hogy miért is vágynak sokak ilyen elkeseredetten a változásra.”

A tüntetés alatt egy ember meghalt, több tucatnyian súlyosan megsérültek.

Vannak jelentések a tüntetők erőszakosságával kapcsolatban is. Miután az Amnesty megvizsgálta az erről készült felvételeket, arra jutott, hogy ezek csak a rendőri brutalitásra adott válaszok voltak. Az Amnesty International képviselői nem láttak a tömegben egyetlen olyan tüntetőt sem, aki erőszakosan viselkedett volna; láttak viszont olyan rendőröket, akik ok nélkül voltak erőszakosak.

„Az összecsapások, amelyek során úgy a rendőrség, mint a tüntetők megsérültek, elkerülhetőek lettek volna, ha a rendfenntartó erők tiszteletben tartják a tüntetőket.” – mondta Marie Struthers.

„Sajnálattal látjuk, hogy Minszkben és más városokban egyre nagyobb az erőszak és a támadások mértéke a békés tüntetőkkel szemben. A hatóságoknak mindent meg kell tenni azért, hogy a további erőszakot el lehessen kerülni – értjük ezalatt a szabad gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jog tiszteletben tartását, amelyre a nemzetközi jog előírásai amúgy is kötelezik Belaruszt. Alapos vizsgálatra van szükség a tegnap esti felkavaró események kapcsán, hogy minden törvénysértő rendőrt felelősségre lehessen vonni.”

Az Amnesty International arra is felszólítja a hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a békés tüntetőket és politikai aktivistákat, beleértve azokat is, akik ellen politikai indíttatású eljárás indult a választásokat megelőző időszakban.

Háttér

Már hónapokkal a választások előtt voltak tömeges tiltakozások Minszkben és más városokban. A helyzet csak fokozódott vasárnap este, amikor a hatóságok bejelentették a „hivatalos választási eredményeket”, azt állítva, hogy a jelenlegi elnök 80%-os fölénnyel nyerte meg a választást. Ez ellentmond a társadalmi várakozásoknak, illetve a nem hivatalos közvélemény-kutatásoknak, amelyek azt mutatták, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja, az ellenzék jelöltje nyer majd.