A Baltic Pride az emberi jogok győzelme Litvániában

Vilnius: A Baltic Pride az emberi jogok győzelme Litvániában

Az Amnesty International gratulál a litván LGBTI közösségnek a 2013. július 27-én, szombaton megtartott vilniusi Baltic Pride-hoz.

BalticPrideSuccess photo pride lv
/fotó: Pride.lv/

A szervezők szerint körülbelül ezer résztvevő vonult fel Vilnius központjában.

“Ez egy nagy nap a litván emberi jogok szempontjából, mivel sok LGBTI aktivista vonulhatott fel szabadon, sok néző támogatásával” – mondta Dr. Nicolas Beger, az Amnesty International Európai Intézmények Irodájának igazgatója. Tiltakozók tojásokkal és műanyag üvegekkel dobálták a vonuló nagyköveteket, EU diplomatákat és politikusokat. A rendőrség 28 embert tartóztatott le. A jogi nehézségek, valamint annak ellenére, hogy a Pride egy olyan országban volt, ahol több homofób törvényt javasoltak és vezettek be, a pride-ot sikeresen végrehajtották.

A pride megtartása az első balti EU elnökség idejére esik. Az Amnesty International felhívja a litván EU elnökséget, hogy erőteljesen támogassa az LGBTI embereket érintő emberi jogokat, és végre fogadtasson el egy széleskörű megkülönböztetés-ellenes törvénycsomagot, valamint biztosítsa, hogy az Európai Unió olyan szabályozást alkot, ami küzd a homofób és tanszfób erőszak ellen.

“Mivel Litvánia a soros EU elnök, reméljük, hogy felnőnek a feladathoz, és támogatják azon égetően szükséges megkülönböztetés-ellenes törvények meghozatalát, amelyeket az Európai Tanács évek óta akadályoz” – tette hozzá Beger.