43 év után kiszabadult Albert Woodfox

43 év magánzárkában töltött év után 2016. február 19-én pénteken a louisianai hatóságok végre szabadon engedték Albert Woodfoxot.

Albert Woodfoxot, az ‘Angolai Hármak’ néven ismertté vált elítéltek utolsó börtönben lévő tagját 2016. február 19-én pénteken szabadon engedték a louisianai hatóságok. A férfi 43 éven keresztül napi 23 órát töltött egy magánzárkában egy bűncselekményért, amelyet állítása szerint nem követett el. Társait, Herman Wallace-t és Robert Kinget, akikkel együtt küzdöttek a börtönön belüli tisztességes bánásmódért, a faji alapú szegregáció megszüntetéséért és a fogva tartási körülményeinek javításáért, már korábban szabadon engedték. Wallace végül 2013 október 1-én szabadult (ennyi idő kellett, mire fellebbezése az 1974-es ítéletet követően végigment az amerikai igazságszolgáltatási rendszeren), majd sajnos három nappal később májrákban meghalt. King ebben a megható interjúban beszél barátjáról Albertről és az ártatlanul a börtönben töltött évtizedekről.

bbc.co.uk

Albert Woodfox szabadon engedése nagyon régóta várat magára, ez az egyetlen helyes és igazságos lépés, amely vele történhetett. Persze semmi sem adja vissza az életének azt a felét, amelyet rácsok mögött töltött, és semmi sem teheti jóvá azokat a fizikai és lelki károkat, amelyeket az évtizedekig tartó magánzárka okozott. Ez volt minden, amire a február 19-én 69. születésnapját ünneplő férfi vágyott. Albert esete az egyik legjobb példa az amerikai börtönrendszer és a magánzárka kegyetlenségére. Itt az idő, hogy Louisiana felülvizsgálja a fogva tartásokkal kapcsolatos szabályait, és elkötelezze magát egy humánusabb és az emberi jogokat szem előtt tartó rendszer kiépítése mellett.

democracynow.org

Az Amnesty International az elmúlt öt év során több mint 650 000 aláírást és levelet gyűjtött Albert kiszabadítása mellett, ügye bekerült a 2015-ös Levélíró Maraton esetei közé. Annak ellenére, hogy a Woodfox elleni ítéletet már háromszor hatályon kívül helyezte a bíróság, négy évtizedet kellett várnia a szabadságra. Az ENSZ kínzásokkal foglalkozó különmegbízottja, Juan Mendez szerint az Alberttel szemben alkalmazott határozatlan ideig tartó magánzárka “egyértelműen kínzásnak számít, és azonnal véget kell az alkalmazásának vetni”.

Albert esetéről részletesen itt olvashatsz.

Téma