14 európai ország bírái és ügyvédei tüntetnek szombaton Varsóban

Legalább 14 ország bírái és ügyvédei vonulnak fel az emberi jogokért és a jogállamért szombaton Varsóban. A résztvevők közösen tiltakoznak majd a Szenátus előtt lévő törvénytervezet ellen, amely tovább gyengítené a bíróságok függetlenségét.

“Soha nem volt még ilyen látványos megnyilvánulása a lengyel bírákkal való nemzetközi szolidaritásnak. Az Amnesty is kiáll a bírák és mindenki mellett, aki szombaton kimegy Varsó utcáira, hogy a védelmébe vegye az emberi jogokat, a jogállamiságot és a független bíróságokat.” – mondta Draginja Nadaždin, az Amnesty International lengyelországi igazgatója.

“Számos ország bírái, ügyvédei és civiljei találkoznak szombaton Varsóban, hogy tiltakozzanak a bírák véleménynyilvánítási és egyesülési szabadságát sértő törvénytervezet ellen. Ha a törvényt elfogadják, a bíróságok lényegében teljesen a kormány irányítása alá kerülnek, és megszűnik a hatalmi ágak elválasztása Lengyelországban.

Háttér

A törvényről a jövő héten szavaz a Szenátus.

A tüntetésre Hollandiából, Ausztriából, Görögországból, Németországból, Magyarországról, Horvátországból, Portugáliából, Dániából, Franciaországból, Olaszországból, Norvégiából, Romániából, Észtországból és Írországból várnak bírákat.

A lengyel Szenátus kérésére a Velencei Bizottság küldöttsége január 9-10. között Varsóban lesz, hogy a hatóságokkal és más érintettekkel tárgyaljon.

Adam Bodnar lengyel ombudsman jelentése a törvénytervezetről

2015 vége óta a kormány egy sor törvény elfogadtatásával ássa alá az igazságszolgáltatás függetlenségét Lengyelországban. Politikai befolyás kezdett érvényesülni a bírók kinevezésénél, kizárólagos jogot kapott az igazságügyi miniszter, hogy kinevezze és menessze és a bíróságok elnökeit és elnökhelyetteseit, a legfelsőbb bíróság bíráit pedig arra kényszerítették, hogy nyugdíjba menjenek. Fegyelmi eljárásokat indítottak azok ellen a bírák ellen, akik nyilvánosan bírálták a “reformokat”, néhányuk pedig közel került állása elvesztéséhez.