Világszerte csökkent a kivégzések száma

Bár világszerte csökkent a kivégzések száma, Szaúd-Arábia rekordszámú embert ölt meg 2019-ben – áll az Amnesty International halálbüntetésről szóló globális jelentésében. A szaúdi hatóságok 184 emberrel végeztek tavaly, ami a legtöbb, amit az Amnesty valaha dokumentált.

A kivégzések száma tavaly megduplázódott Irakban, Irán pedig megtartotta a második helyét a legtöbb embert kivégző országok listáján Kína után, ahol államtitok a pontos szám. Ezek az országok azonban inkább kivételek, miután a kivégzések száma négy éve folyamatosan csökken a világban: 2019-ben legkevesebb 657 embert végeztek ki (2018-ban 690-et), ami az elmúlt évtized legalacsonyabb száma.

“A halálbüntetés egy embertelen és visszataszító büntetés, és semmilyen megbízható bizonyíték nincs arra, hogy a börtönbüntetéshez képest nagyobb visszatartó ereje lenne. Egyre több ország ismerte már ezt fel, és biztató látni, hogy egyre kevesebb embert végeznek ki.” – mondta Clare Algar, az Amnesty International kutatási igazgatója.

“De van az országoknak egy kis csoportja, amely igyekszik gátat szabni a globális trendnek azzal, hogy egyre több emberrel végez. Ijesztő látni, hogy a szaúdi hatóságok egyre gyakrabban élnek ezzel a büntetéssel, sokszor a politikai ellenfeleik ellen. Szintén sokkoló volt látni, hogy Irakban egy év alatt közel megduplázódott a kivégzett emberek száma.”

A legtöbb embert kivégző országok 2019-ben: Kína (több ezer), Irán (legalább 251), Szaúd-Arábia (184), Irak (legalább 100) és Egyiptom (legalább 32).

Az Amnesty adatai nem tartalmazzák a kínai számokat, mivel ott még mindig államtitok a kivégzések száma. Szakértők szerint azonban évente több ezer emberrel végeznek az országban. Szintén vannak olyan országok, amelyek igyekeznek részben eltitkolni az adatokat, ilyen Irán, Észak-Korea és Vietnam is.

Rekordszámú kivégzés tavaly pár országban

20 ország felelős a világ ismert kivégzéseinek a végrehajtásáért. Többen közülük, Szaúd-Arábia, Irak, Dél-Szudán és Jemen sokkal több embert ölt meg tavaly, mint egy évvel korábban.

A szaúdi hatóságok 184 emberrel – köztük 6 nővel – végeztek 2019-ben, és több mint felük külföldi állampolgár volt. 2018-ban ez a szám 149 volt.

A többségüket kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények és emberölés miatt végezték ki. Az Amnesty kutatásai szerint azonban a korábbinál több síita származású politikai ellenfelet végeztek ki a szaúdi hatóságok. 2019. április 23-án egyszerre végeztek ki 37 embert, köztük 32 olyan síitát, akiket terrorizmus miatt ítéltek el.

Egyikük Husszein al-Mossalem volt, akit magánzárkában tartották, és rendszeresen verték elektromos botokkal és más módokon is kínozták. A férfinak eltörték az orrát, a lábát és a kulcscsontját is.

Al-Mossalem ügyét a szaúdi speciális büntetőbíróság tárgyalta, amelyet 2008-ban elvileg azért hoztak létre, hogy a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben járjon el, de a valóságban ez a bíróság a politikai ellenfelek elleni leszámolás kulcsintézménye.

Irakban a 2018-as 52-ről legalább 100-ra ugrott a kivégzettek száma 2019-ben, elsősorban amiatt, hogy sok, a hatóságok szerint az Iszlám Államhoz tartozó embert ítéltek halálra és végeztek ki.

Dél-Szudánban legkevesebb 11 emberrel végeztek, amely az ország 2011-es függetlenné válása óta a legmagasabb szám. Jemen legalább 7 embert ölt meg, míg egy évvel korábban 4-et. Bahrein 2018-ban nem végzett ki senkit, tavaly azonban 3 embert öltek meg.

Titkolózás a halálbüntetések körül

Sok ország nem hajlandó hivatalos és pontos információkat közölni az általuk halálraítélt és kivégzett emberek számáról.

Irán Kína után a világ legtöbb embert kivégző országa: legkevesebb 251 embert végeztek ki 2019-ben (2018-ban 253-at), akik közül legalább 4-en kiskorúak voltak a bűncselekmény elkövetésekor. A halálbüntetéseket övező titkolózások miatt azonban nehéz pontos számot mondani, elképzelhető, hogy ez a szám sokkal magasabb.

Az iráni hatóságok 2019. április 25-én titokban végeztek ki két fiút, Mehdi Sohrabifárt és Amin Sedaghatot, az adelabadi bötönben. Mindkettőjüket 15 éves korában vették őrizetbe, majd több alkalommal elkövetett szexuális erőszak miatt egy tisztességtelenen tárgyalás során ítélték el őket. Nemcsak nem közölték velük egészen kivégzésükig, hogy halálra ítélték őket, de a testükön talált sérülések alapján minden valószínűség szerint még meg is korbácsolták őket a haláluk előtt.

“Még a leginkább halálbüntetés-párti országok sem tudják igazán megmagyarázni annak alkalmazását, ezért inkább a hallgatást választják. Igyekeznek eltitkolni azokat, mert tudják, hogy nem felelnek meg a nemzetközi szabályoknak.” – mondta Clare Algar.

“Világszerte végeznek ki embereket titokban. Belarusztól Botswánáig, Irántól Japánig végeznek ki úgy embereket, hogy nem szólnak előre a családtagoknak és az ügyvédeknek, de egyes esetekben maguknak a halálraítélteknek sem.”

Közelebb kerültünk a halálbüntetés-mentes világhoz

2011 óta először kevesebb ember halt meg az Ázsia és Csendes-óceáni térségben: összesen 7 kivégzésről tudunk. Japánban és Szingapúrban drasztikusan visszaesett a kivégzések száma a korábbi évhez képest: Japánban 15-ről 3-ra, Szingapúrban 13-ról 4-re.

2010 óta először senkit nem végeztek ki Afganisztánban. Bár 2018-ban még Tajvan és Thaiföld is végzett emberekkel, 2019-ben már nem, ahogy Kazahsztánban, Oroszországban, Tádzsikisztánban, Malajziában és Gambiában sem.

A világ 106 országa tiltja törvényben a halálbüntetés alkalmazását, 142 pedig jogilag vagy a gyakorlatban törölte azt el.

Több ország is tett biztató lépéseket a halálbüntetés megszüntetése felé vezető úton.

Egyenlítői-Guinea elnöke például áprilisban bejelentette, hogy kormánya el fogja törölni a halálbüntetést, de pozitív jelek láthatóak a Közép-Afrikai Köztársaságban, Kenyában, Gambiában és Zimbabwében is.

Barbados törölte az alkotmányából a halálbüntetés kötelező alkalmazását.

Kalifornia állam kormányzója hivatalosan is moratóriumot vezetett be. Ebben az államban vannak a legtöbben siralomházban Amerikában. New Hampshire lett a 21. tagállam, amely teljesen eltörölte a halálbüntetést.

Vannak aggasztó jelek is: a Fülöp-szigeteken vissza akarják állítani a halálbüntetést a “drogokkal és fosztogatásokkal kapcsolatos szörnyű bűncselekmények esetében”, Sri Lanka pedig 40 év után ismét emberek kivégzését fontolgatja. Az amerikai szövetségi kormányzat közel 20 év után szintén fenyegetőzött a kivégzések folytatásával.

“Nem szabad visszafordulnunk, amikor egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy senkit se végezzenek ki a világon.” – mondta Clare Algar.

“Felszólítjuk az országokat, hogy töröljék el a halálbüntetést egyszer és mindenkorra. Nemzetközi nyomásra van szükség, hogy az utolsó, embereket még kivégző országok is véget vessenek örökre ennek az embertelen gyakorlatnak.”