Vádemeléssel fenyegetik a kínzás ellen szót emelő orosz aktivistákat

Az Amnesty International szerint Eva Merkacheva és Andrei Babushkin vádemeléssel való fenyegetése aggasztó kérdéseket vet fel az orosz hatóságok tisztességes nyomozását illetően. Eva és Andrei orosz emberi jogi aktivisták, akik közleményt adtak ki a Borisz Nyemcov ellenzéki vezető meggyilkolásával vádolt két férfi ellen elkövetett kínzásokról.

Az Oroszországi Föderáció Tényfeltáró Bizottságának véleménye szerint az olyan vádak, mint Zaur Dadayev vallatás közbeni megkínzása, illetve Shaghid Gubashev bántalmazása csupán arra szolgálnak, hogy akadályozzák a nyomozók munkáját az ügy teljes körű és objektív kivizsgálásában.

Nevetséges, hogy bírósági eljárással fenyegetik azokat, akik olyan súlyos bűncselekményt jelentenek be, mint a kínzás. Az orosz igazságszolgáltatási rendszer teljes megcsúfolása volna figyelmen kívül hagyni azokat a súlyos vádakat, amelyek szerint kínzást alkalmaztak vallomások kikényszerítésére. Komolyan kell venni ezeket a vádakat, és azonnali hatállyal, maradéktalanul, pártatlanul és hatékonyan ki kell őket vizsgálni” – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai programjának igazgatója. „Az említett vádak – kiegészülve azokkal a beszámolókkal, amelyek arról számolnak be, hogy Zaur Dadayev kizárólag az állam által kirendelt ügyvéddel találkozhatott, a családja által megbízott ügyvéddel pedig nem, – komoly kérdéseket vetnek fel az eljárások tisztességességével kapcsolatban, és felerősítik azokat a találgatásokat, amelyek szerint az állam is részt vesz az ilyen ügyek eltussolásában.” 

A Borisz Nyemcov meggyilkolásával gyanúsított Zaur Dadayev elmondta a Társadalmi Megfigyelő Bizottságnak (a fogvatartási helyek látogatására felhatalmazott független csoport Oroszországban), hogy letartóztatása után bilincsbe verték, fejére pedig zsákot húztak, és úgy hagyták két napig. Elmondása szerint beismerte a bűncselekményt, miután a hatóságok azt ígérték, hogy elengedik a barátját. Az ügy másik gyanúsítottja, Shaghid Gubashev beszámolója szerint őt is „megverték és bántalmazták.”

A Társadalmi Megfigyelő Bizottság tagjai arról számoltak be, hogy Zaur Dadayev és Shaghid Gubashev számos sérülést mutattak a testükön, és arra panaszkodtak, hogy Moszkvába szállításukat megelőzően több mint két napig szinte semmit nem kaptak enni és inni.

Jelen esetben nem egy gyors, politikailag célravezető megoldásra van szükség, hanem egyértelműen bizonyítani kell, hogy a tisztességes eljárás alapelveit teljes mértékben tiszteletben tartják, és sor kerül az igazságszolgáltatásra. Ez magába foglalja a kínzásokra vonatkozó vádak és bármely más jellegű bántalmazás kivizsgálását is” – hangsúlyozta John Dalhuisen.