Új Amnesty-jelentés: a tálibok módszeresen és egyre többször támadnak civilekre

“Az afgán civilek viselik ennek a konfliktusnak a terheit, akik a tálibok, az afgán kormány, az amerikai és más NATO erők közötti harcok közé szorultak” – nyilatkozta Claudio Cordone, az Amnesty International kutatásvezetője. “Azonban a tálibok azok, akik szándékosan veszik célpontjukba a civileket – tanárokat ölnek, segélyszervetek dolgozóit rabolják el és iskolai épületek gyújtanak fel.”

A tálibok katonai szabályzata, a Laheya egyértelmûen jutalmazza a  civilek támadását és megölését.  A 25-ös szabály szerint, ha egy tanár a tálibok figyelmeztetése ellenére oktat, akkor meg kell verni, és ha továbbra is tanít “az iszlám elveivel ellentétesen”, akkor a tanárt meg kell ölni. Hasonlóan, a tálibok vallási szabályzata, a fatwa halállal bünteti az amerikaiak által vezetett beavatkozás támogatóit.

Rengeteg civilt öltek meg a tálibok az elmúlt két évben, kétségtelenül azért, mert �kémnek� bélyegezték őket. A támadások célpontjai közé tartoztak a nők jogaiért harcoló aktivisták, papok, kormányzati és egészségügyi dolgozók és tanárok. 2005 és 2006 között legalább 183 iskolát gyújtottak fel országszerte.

Egy múlt heti brutális incidens során egy afgán újságírót végeztek ki a tálibok, a jelentések szerint elvágták a torkát. A tálibok Ajmal Naqshbandi-t Daniele Mastrogiacomo olasz riporternőrvel és afgán sofőrjükkel, Sayed Saga-val együtt ejtették túszul. Míg Daniele Mastrogiacomo-t elengedték egy fogolycsere során, addig Sayed Saga-t lefejezték.

Mindamellett, hogy a tálibok készakarva támadnak civilekre, szintén nagyon sok polgár vesztеtte életét vagy sérült meg a tálibok válogatás nélküli támadásai során. Az ENSZ és NATO adatai szerint legalább 756 civil vesztette életét 2006-ban olyan támadások során, ahol házi gyártmányú robbannószerkezeteket használtak, mint például útszéli bombák, vagy váltak öngyilkos merényletek áldozaivá.

“Mivel megkülönböztetés nélküli támadásokat hajtanak végre, például útszéli bombát használnak közterületen, valamint szándékosan veszik célpontjukba a civil dolgozókat, ezzel a tálibok háborús bûnöket követnek el” – nyilatkozta Claudio Cordone. Valamint maga a tény, hogy az ilyen típusú támadások széles körben elterjedtek, és hogy azok a tálibok politikájának részeként vannak kivitelezve – ez teszi őket emberiség ellen elkövetett bûncselekményekké.

A tálibok civilekkel kapcsolatos álláspontja a nemzetközi jogi kötelezettségektől egészen távol áll. Az Amnesty International által meginterjúvolt tálib szóvivő azt állította, hogy olyan fegyvertelen civilekre, akik nem jelentenek veszélyt, tilos rátámadni. Viszont, amint folytatta, az állította, hogy �nincs különbség az ellenünk harcoló felfegyverzett erők és a velük együttmûködő civilek között.� A tálib szabályzat tiltja a civilek pénzének és tulajdonának elkobzását, viszont jutalmazza a tanárok gyilkolását.

“A jelenlegi afgán konfliktus minden résztvevőjének biztosítania kell a polgári lakosság védelmét, és azt, hogy a hadifoglyok a nemzetközi jognak megfelelő bánásmódban részesüljenek. Első lépésként, a táliboknak fel kell hagyniuk a civilek szándékos célpontbavételével és a megkülönböztetés nélküli támadásokkal” – mondta Claudio Cordone.

Budapest, 2007. április 19.

További információ: Fodor Márk igazgató, tel: 06 70 3296418

Téma