Troy Davis kivégzése az igazságszolgáltatás katasztrofális hibája – Amnesty International / The execution of Troy Davis is a catastrophic failure of the justice system – Amnesty International

(for English, please scroll down)

Az Egyesült Államok igazságszolgáltatási rendszere belerázkódott abba a sokkba, hogy Georgia állam kivégzett egy embert, aki valószínűleg ártatlan. Egy ember meggyilkolása ennyi kétség láttán borzasztó, és az igazságszolgáltatás rendszerének egy katasztrofális tévedése. Ugyan sok bíróság vizsgálta az ügyet, ez csupán lassította a halálkamrába tartó utat, nem állította azt meg. Az igazság lehet vak, de ebben az esetben az igazságszolgáltatás hunyt szemet a tények felett.

Georgia állam ezzel bebizonyította, hogy a halálbüntetés alkalmazása túl nagy hatalom ahhoz, hogy egy kormány kezébe adjuk. Az emberek által működtetett intézmények hajlamosak a hibákra, az elfogultságra, ezért nem lenne szabad őket isteni hatalommal felruházni. A halálbüntetés az emberi jogok megsértése, arra való tekintet nélkül, hogy ártatlan vagy bűnös emberre szabják ki – ezért el kell törölni azt.

Nagyon nehéz a szívünk, de nem csökkent ellenállásunk. Világszerte emberek milliói ismerték meg Troy Davist, és döbbentek rá az amerikai igazságszolgáltatás gyengeségeire. Troy ügye megérintette az amerikaiak lelkiismeretét, és növelte a halálbüntetést ellenzők táborát. Az Amnesty International erre a momentumra fog építeni, hogy véget vessen ennek az igazságtalan és embertelen büntetési módnak.

Az Amnesty Internaional egy Nobel-békedíjas, alulról épülő szervezet, amelynek több mint 3 millió tagja, aktivistái és támogatói több mint 150 országban küzd az emberi jogokért világszerte. Szervezetünk emberi jogi sérelmeket nyomoz ki és tár fel, oktatja és mobilizálja a közösséget, és azért dolgozik, hogy megvédjen embereket, amikor az igazságuk, szabadságjogaik, és a méltóságuk veszélyben van.

******************************************

TROY DAVIS EXECUTION A ‘CATASTROPHIC FAILURE OF THE JUSTICE SYSTEM,’ CHARGES AMNESTY INTERNATIONAL 
 
Human rights organization will continue to campaign for abolition as opposition to the death penalty grows 
 

(Atlanta) – Following the announcement that the state of Georgia has executed Troy Anthony Davis, Larry Cox, executive director of Amnesty International AIUSA (AIUSA), released the following statement: 

“The U.S. justice system was shaken to its core as Georgia executed a person who may well be innocent.  Killing a man under this enormous cloud of doubt is horrific  and amounts to a catastrophic failure of the justice system. While many courts examined this case, the march to the death chamber only slowed, but never stopped. Justice may be blind; but in this case, the justice system was blind to the facts. 

The state of Georgia has proven that the death penalty is too great a power to give to the government. Human institutions are prone to bias and error and cannot be entrusted with this God-like power. The death penalty is a human rights violation whether given to the guilty or the innocent, and it must be abolished.

“Our hearts are heavy, but we have not lost our spirit of defiance. Millions of people around the world now know of Troy Davis and see the fallibility of the U.S. justice system. As this case has captured the American conscience and increased opposition to the death penalty, Amnesty International will build on this momentum to end this unjust practice.”

Amnesty International is a Nobel Peace Prize-winning grassroots activist organization with more than 3 million supporters, activists and volunteers in more than 150 countries campaigning for human rights worldwide. The organization investigates and exposes abuses, educates and mobilizes the public and works to protect people wherever justice, freedom and dignity are denied.