TÖRÖKORSZÁG HÓNAPOK ÓTA ILLEGÁLISAN KÜLD VISSZA EMBEREKET SZÍRIÁBA

Törökország már a katonai offenzíva megkezdése és a “biztonsági zóna” létrehozásának bejelentése előtt elkezdte jogellenesen visszaküldeni a menekülteket a szíriai háborús övezetbe.

Olyan menekültekkel találkoztunk és beszéltünk, akiket a török rendőrök veréssel vagy fenyegetéssel kényszerítettek arra, hogy írják alá azt a papírt, amely szerint “önkéntes alapon” szeretnének visszamenni Szíriába.  Törökország fizikai kényszerrel vette rá az embereket, hogy térjenek vissza a háborús zónába, és kockáztassák az életüket.

“Törökország azt próbálja meg elhitetni, hogy a szíriai menekültek önszántukból mennek vissza a háborús övezetbe. A kutatásunk azt bizonyítja, hogy az embereket becsapják vagy kényszerítik a visszatérésre.” – mondta Anna Shea, az Amnesty International menekültek és migránsok jogaival foglalkozó kutatója.

“El kell ismerni Törökország erőfeszítéseit, amiért nyolc éve több mint 3,6 millió szíriai férfit, nőt és gyermeket lát el, de a nagylelkűségüket nem jelentheti azt, hogy a nemzetközi és hazai szabályokat semmibe véve visszaküldheti az embereket a háborúba.”

Hivatalos statisztikák hiányában nehéz megbecsülni, pontosan hány embert is küldtek vissza Szíriába. A több tucatnyi, július és október között általunk készített interjú alapján szerintünk csak az elmúlt pár hónapban több száz embert kényszerítettek a visszatérésre. A török hatóságok szerint összesen eddig 315 000 ember tért vissza önként Szíriába.

Jogellenes Szíriába visszaküldeni embereket, mert ott súlyos jogsértések veszélyének vannak kitéve.

“Riasztó, hogy Törökország és Oroszország megállapodott a menekültek “biztonságos és önkéntes hazatéréséről” a még nem létező “biztonsági övezetbe”. A visszaküldések eddig sem voltak biztonságosak és önkéntesek, a megállapodás óta pedig több millió szíriai menekült van ugyanennek a veszélynek kitéve.” – mondta Anna Shae.

Nő és gyermeke arra a buszra vár, amely visszaviszi őket Szíriába

ÖNKÉNTESNEK ÁLCÁZOTT KÉNYSZER

A török kormány álláspontja szerint mindenki önként vállalta, hogy hazatér. A kutatásunk azt bizonyítja, hogy sokukat kényszerítették vagy egyszerűen átverték, és így íratták alá velük az “önkéntes hazatérésről” szóló dokumentumot.

Többen azt mesélték, hogy megverték vagy veréssel fenyegették őket az aláírás előtt. Másoknak azt mondták, hogy egy regisztrációs ívet írnak alá, amely ahhoz kell, hogy takarót kapjanak a menekülttáborban. Olyan eset is volt, amikor az aláíratott dokumentum azt állította, hogy az illetők maradni akarnak Törökországban.

Az Amnesty húsz olyan esetet igazolt, amelyben embereket akaratuk ellenére, több tucatnyi társukkal együtt raktak buszokra, és vittek át a határon. Egy részüknek gyorskötözővel bilincselték meg a kezét.

A 39 éves aleppói Quasim* elmondta, hogy a konyai rendőrőrsön tartották fogva hat napig, ahol a rendőrök ezzel a választással szembesítették: “Két választásod van: 1-2 hónap vagy akár 1 év börtönben – vagy visszamész Szíriába.”

A szíriai keresztény Johnnak a török menekültügyi hatóság emberei ezt mondták: “Ha ügyvédet fogadsz, hat-hét hónapig bent tartunk, és bántani fogunk.”

Johnt a török partiőrség kapta el, amikor Görögország felé tengerre szállt. Szíriába visszatérése után egy hétig a Jabhat al Nusra, az al-Kaidához kötődő iszlamista csoport tartotta fogva Idlibben.

“Csoda, hogy élve megúsztam.” – mondta.

A jelek szerint, ha egy menekült bármilyen okból is kapcsolatba kerül a török rendőrökkel vagy a menekültügyi hatóság embereivel (például igazoltatják az utcán vagy meg akarja hosszabbíttatni a dokumentumait), komolyan fennáll a veszélye, hogy őrizetbe veszik és visszaküldik Szíriába.

A leggyakoribb érvként a visszaküldés igazolására azt hozzák fel, hogy az illető nincs regisztrálva vagy elhagyta a számára kijelölt tartózkodási helyet. Azonban érvényes személyazonosító okmányokkal rendelkezőket is visszaküldtek.

A kitoloncoltak túlnyomó része felnőtt férfi, akiket buszokkal szállítanak a törökországi Hatay tartományból a Bab al-Hawa határátkelőn keresztül a szíriai Idlib tartományba.

Azonban az Aleppóból származó 23 éves Karim azt mesélte, hogy őt két, nem regisztrált gyerekével (15 és 16 évesek) Isztambulból vitték vissza. Az anyjuk könyörgött, hogy engedjék a buszról leszállni a gyerekeket, de a katonai rendőrség ragaszkodott ahhoz, hogy a fiúk törvényt szegtek, mert nem volt személyazonosító okmányuk, és ezért visszaküldik őket Szíriába.

A fiatal Nabilt, feleségét és két éves fiúkat több mint 100 emberrel együtt júniusban vették őrizetbe Ankarában. Három egyedülálló férfi kivételével a többi letartóztatott családok voltak. Nabil szerint három nap után azt mondták nekik, hogy egy hatayi táborba viszik őket, ehelyett azonban egy buszra rakták fel őket, majd visszavittek mindenkit Idlibbe.

“A török hatóságoknak azonnali hatállyal fel kell függeszteniük az emberek Szíriába való visszaküldését, és biztosítaniuk kell, hogy mindenki biztonságban visszatérjen onnan Törökországba, és újra hozzáférjen a legfontosabb szolgáltatásokhoz.” – mondta Anna Shea.

“Az EU-nak és a nemzetközi közösségnek ahelyett, hogy minden erejükkel megpróbálják távoltartani a menekülteket, lényegesen több szíriai menekültet kell befogadniuk Törökországból.”

* A NEKÜNK NYILATKOZÓ SZÍRIAI MENEKÜLTEK NEVEIT A BIZTONSÁGUK ÉRDEKÉBEN MEGVÁLTOZTATTUK.