TÖBB SZÁZ, A KATONAI OFFENZÍVÁT ELLENZŐ EMBERT VETTEK ŐRIZETBE TÖRÖKORSZÁGBAN

Több száz embert vettek őrizetbe Törökországban, amiért elmondták véleményüket vagy beszámoltak a török hadsereg északkelet-szíriai katonai offenzívájáról. A kritikus hangok elhallgattatása egyre durvább méreteket ölt az országban, az őrizetbe vettek abszurd vádakkal néznek szembe – áll az Amnesty International legfrissebb jelentésében.

Nem panaszkodhatunk című jelentés bemutatja, hogy a Béke Forrása névre keresztelt katonai művelettel egyidőben Törökországban durva leszámolások indultak azokkal szemben, akik nem voltak hajlandóak a kormánypropagandát elfogadni. Újságírókat, közösségi média felhasználókat és tüntetőket vádoltak meg terrorizmussal, indítottak ellenük büntetőeljárásokat, vettek önkényesen őrizetbe és sújtottak utazási tilalommal. Ha elítélik őket, hosszú időre börtönbe kerülhetnek.

“Miközben a török tankok megindultak a szíriai határ felé, a kormány nekiállt felszámolni minden kritikus hangot a sajtóban, a közösségi médiában és az utcán. Ha valaki a kormányétól eltérő álláspontot képviselt a kurdok jogaival vagy a hadművelettel kapcsolatban, könnyen a rossz oldalon találhatta magát.” – mondta Marie Struthers, az Amnesty International európai igazgatója.

“Szigorúan ellenőrizték, hogy ki mit mond a katonai beavatkozásról, azokat pedig, akik kifejezték nemtetszésüket, százával vették őrizetbe és vádolták meg a terrorizmus-elleni törvények alapján.”

AZ ÚJSÁGÍRÓK ELHALLGATTATÁSA

Október 10-én, a katonai offenzíva megkezdése utáni első napon a török médiahatóság (RTÜK) figyelmeztette a sajtót, hogy “zéró toleranciát” alkalmaznak azokkal szemben, akik negatívan befolyásolják a katonák morálját és motivációját vagy a “terrrorizmust szolgáló” nem teljes, meghamisított vagy részleges információk alapján félretájékoztatják a lakosságot.

Még aznap, két újságírót vettek őrizetbe. Hakan Demirt, a Birgün napilap újságíróját azért vették elő, mert az újság Twitter oldalán megosztottak egy az NBC-től származó hírt, amely szerint “Török harci gépek civil célpontokat bombáztak”.

Eközben Fatih Gökhan Dilert, a Diken online újság szerkesztőjét azért vették őrizetbe, mert lehoztak egy hírt azzal a címmel: “A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) állítja: két civil meghalt”. Mindkét újságíró ellen vádat emeltek “ellenségeskedés és gyűlölet keltése” címén, majd szabadon engedték őket azzal, hogy az eljárás ideje alatt nem hagyhatják el az országot.

A rendőrség október 19-én hajnal 5 órakor tartott razziát az újságíró és jogvédő Nurcan Baysal otthonában. Baysal ezt mondta az Amnestynek:”Harminc durván felfegyverzett, maszkos rendőr rohanta le az otthonomat, és hozta a frászt a gyerekeimre pusztán azért, mert pár posztban azt írtam, hogy legyen béke. Ez az eljárás jól jellemzi a szabad véleménynyilvánítás jelenlegi helyzetét Törökországban.”

Az újságíró Özlem Oralt ugyanezen a napon tartóztatták le és hallgatták ki olyan a hadműveletet kritizáló Twitter posztok miatt, amik még csak nem is az ő Twitter oldalán jelentek meg. Másnap kiengedték, de neki is megtiltották, hogy külföldre utazzon, sőt azt is előírták, hogy nem hagyhatja el Isztambult és rendszeresen jelentkeznie kell a helyi rendőrörsön.

Október 27-én az ügyvéd és publicista Nurcan Kayát az isztambuli reptéren fogták el, mert ezt írta a Twitterre: “Tapasztalatból tudjuk, hogy minden, amit békefenntartó műveletnek hívnak, valójában mészárlás.” Miután kihallgatták, még aznap szabadon engedték, de az országot ő sem hagyhatja el.

De nem csak török újságírók kerültek célpontba. Október 25-én Erdogan elnök ügyvédei jelentették be, hogy feljelentették a francia Le Point magazine igazgatóját és szerkesztőjét, miután az újság előző nap Etnikai tisztogatás: az Erdogan-módszer címlappal jelent meg. Az ügyvédek szerint a címlap sérti az elnököt, ami a török jogszabályok szerint bűncselekmény.

CÉLPONTBAN A KÖZÖSSÉGI MÉDIA FELHASZNÁLÓK

A katonai művelet első hetében 839 közösségi média profil tulajdonosa ellen folyt vizsgálat, amiért állítólag “jogsértő tartalmat” osztottak meg. A hivatalos jelentések szerint 186 embert vittek be a rendőrök, és 24 ember került előzetes letartóztatásba.

Az egyikük, akit “terrorszervezet propagálásával” vádoltak meg, megosztott három Twitter posztot. Az egyik így szólt: “Rozsava győzni fog. Nem a háborúra.” Mint a többi esetben, egy ilyen tweet sem jelent távolról sem semmilyen bizonyítékot egyetlen nemzetközileg elismert bűncselekményre sem.

Az illetőnek is megtiltották, hogy külföldre menjen, és arra kötelezték, hogy havonta kétszer jelentkezzen a rendőrségen. Egy, az Amnestynek nyilatkozó ügyvéd szerint: “A háború, Rozsava vagy megszállás szavak használata bűncselekmény lett. A bíróság szerint nem ellenezheted a háborút.”

POLITIKUSOK ÉS AKTIVISTÁK IS CÉLKERESZTBEN

A Béke Forrása az ellenzéki politikusok és aktivisták elleni leszámolásra is lehetőséget adott. Több parlamenti képviselő ellen is indult nyomozás, köztük Sezgin Tanrıkulu ellen, akit a médiában tett nyilatkozatai és egy tweetje miatt vettek elő, amelyben ezt írta: “A kormánynak tudnia kell, hogy ez egy igazolhatatlan háború a kurdok ellen.”

Şanlıurfa tartomány ügyvédi kamarája szerint legalább 54 embert vett őrizetbe a rendőrség október 9. és 10. között. A letartóztatottak között voltak a kurd Népek Demokratikus Pártja (HDP) és baloldali szakszervezetek tagjai.

A katonai offenzíva első hete alatt legalább 27 embert, köztük a HDP tagjait, vették őrizetbe Mardin tartományban is. A letartóztatottak között volt Nusaybin város megválasztott polgármestere is. A kormány a helyére egy senki által meg nem választott körzeti kormányzót ültetett.

Október 12-án a Szombati Anyák, az erőszakos eltüntetések áldozatainak hozzátartozóiból álló csoport békés virrasztást tartott, ahogyan azt 2009 minden egyes szombaton teszik. A résztvevőket a rendőrök figyelmeztették, hogy feloszlatják a gyűlést, ha csak kiejtik a szájukon a háború szót. A békés rendezvényt a rendőrök durván félbeszakították, amikor felolvastak egy háborút ellenző nyilatkozatot.

“A katonai offenzíva kezdete óta Törökország a korábbinál is magasabb fokozatba kapcsolta a cenzúra és az elhallgattatás gépezetét. Embereket vesznek őrizetbe, indítanak ellenük eljárásokat abszurd vádak alapján pusztán azért, mert nem lelkesednek a Békes Forrása hadműveletért.” – mondta Marie Struthers.

“A török hatóságoknak azonnal véget kell vetniük a kritikus hangok elfojtásának. Minden eljárást, amelyet olyan emberek ellen indítottak, akik békésen elmondták a véleményüket, azonnal le kell állítani.