Szolidaritás a megtámadott Bolgár Helsinki bizottsággal

Bulgária legnagyobb emberi jogi civil szervezetét, a Bolgár Helsinki Bizottságot a kormánykoalíció egyik pártja megfenyegette, hogy a “nyíltan Bulgária-ellenes tevékenységük” miatt megszüntetik őket.

“Ez egy precedens nélküli kísérlet arra, hogy egy független és kritikus szervezetet elhallgattassanak Bulgáriában. Bulgária az EU tagja, kötelessége tiszteletben tartania a jogállamiság követelményeit. Bízunk benne, hogy a főügyész határozottan elutasítja majd a szervezet megszüntetésére irányuló kezdeményezést.”  – mondta Massimo Moratti, az Amnesty International európai igazgató-helyettese.

“A Bolgár Helsinki Bizottság az ország egyik legelismertebb emberi jogi szervezete. Munkájuk során fontos képzéseket szerveznek bíróknak és ügyészeknek, és jogi segítséget nyújtanak embereknek. A megszüntetésükre tett kísérlet a véleménynyilvánítás szabadsága és az egyesülési jog gyakorlása elleni durva támadás.”

Az Amnesty International teljes mértékben szolidaritást vállal a megtámadott Bolgár Helsinki Bizottsággal.

Háttér

Szeptember 30-án a VMRO-BND nevű párt levélben kérte a főügyészt, hogy törölje a Bolgár Helsinki Bizottságot a bírósági nyilvántartásból.

Azzal érveltek, hogy a szervezet a tevékenységeivel, köztük a bíráknak és ügyészeknek szervezett képzéseikkel, illetve az Emberi Jogok Európai Bírósága és hazai bírói fórumok előtti panaszosok képviseletével, nyomást gyakorol a bíróságok függetlenségére.