SÜRGŐS AKCIÓ: Izrael/ Elfoglalt palesztin területek – Az egészségügyi ellátás Gázában tovább romlik

Ajánlott lépések:

   1. Kérlek, írj az izraeli hatóságoknak:

Mint egészségügyi alkalmazott, fejezd ki aggodalmat az emberi jogi sértésekkel kapcsolatban

Szólítsd fel az izraeli hatóságokat, hogy hagyjanak fel törvénysértő támadásokkal. Ne támadjanak se légi, se szárazföldi harcokban civilekre, épületekre, melyeket nem katonai célokra használnak. Tegyenek meg minden óvintézkedést, hogy megvédjék a civil lakosságot a katonai műveletektől.

Szólítsd fel a hatóságokat, hogy garantálják, hogy az orvosi ellátásra szorulók mindegyike elhagyhassa Gázát, hogy a megfelelő ellátásban részesülhessenek Egyiptomban, vagy bármely más országban-

Emlékeztesd az Izraeli hatóságokat, arra, hogy a nemzetköz jogszabályok szerint Izrael, mint a Gázai területek megszállója, köteles biztosítani Gáza lakosai számára a szükséges orvosi ellátást, ugyanazon a szinten, ahogy Izrael állam lakosai számára biztosítja.

   2. b) Kérlek, írj az egyiptomi hatóságoknak:

Mint egészségügyi alkalmazott, fejezd ki aggodalmat az emberi jogsértésekkel kapcsolatban

Szólítsd fel a hatóságokat, hogy garantálják minden beteg átkelését a rafahi átkelőn, akik azonnali orvosi ellátásra szorulnak Egyiptomban.

Sürgesd a hatóságokat, hogy továbbra is biztosítsák Gáza egészségügyi-, és humanitárius ellátását a rafahi átkelőnél Egyiptomban.

Részletek, hatóságok elérhetőségei:

A támadások hatása a kórházak, és más egészségügyi ellátó helyek állapotára

A kórházak, és más egészségügyi ellátó helyek romló állapota ahhoz vezetett Gázában, hogy a palesztin egészségügyi miniszter szükségállapotot hirdetett. A kórházak teljes kapacitáson üzemelnek, minden egészségügyi dolgozó folyamatos készenlétben van. Csak sürgősségi ellátást végeznek a kórházakban, a járóbeteg-ellátás szünetel, kivéve sürgősségi ellátás esetén.

A gyógyszerellátás, és az alapvető egészségügyi eszközök száma Gázában alacsony. A központi gyógyszer-ellátó jelentése szerint 105 alapvető gyógyszer és 225 alapvető egészségügyi eszköz nem áll rendelkezésre Gázában, és ez a hiány az ambulanciák  közel 20%-át akadályozza feladataik ellátásban3.

Más eszközök is hiányoznak, ahhoz, hogy a kórházakban az alapvető orvosi ellátás megfelelően működhessen, pl. villanykörték, ablaküveg, amelyek a bombázások alatt rongálódtak meg. A kórházak higiéniai igényeinek kielégítéséhez szükséges vízellátást szivattyúk biztosítják, melyek elektromos árammal üzemelnek.  Az elektromos áram kimaradások miatt, a kórházak a szűkösen rendelkezésre álló üzemanyag tartalékaikat használják a tartalék generátorok üzemeltetéséhez. Az ENSZ –Humanitárius programok koordinálásáért felelős irodája szerint a gázai övezetben működő korházak a hét öt napján tartalék generátorról üzemelnek, s mostanra a ehhez szükséges üzemanyag tartalékaik is kimerültek4. A generátorok, ezen kívül, a tartalék alkatrészek hiánya miatt is meghibásodnak. Az elektromos ellátás akadozása, pedig kihat a vízellátásra is.

A betegek állapota romlik

Az izraeli támadások miatt a krónikus betegségben szenvedőket hazaküldték a kórházakból Gázában, hogy helyet biztosítsanak a sürgős eseteknek. 

Belgyógyászok az emberi jogokért – Izrael 16 súlyos orvosi esetet jelentett, beleértve a rákbetegeket is, akiknek Gázán kívüli orvosi ellátásra vonatkozó kérelmükre az izraeli hatóságok ez idáig nem reagáltak5. Ezek a betegek nem kapják meg a szükséges orvosi ellátást, mely az egészségügyi állapotuk romlásához vezethet. Az Amnesty International már korábban kérte, hogy biztosítsák azon súlyos betegek ellátását, akiknek korábban a szükséges dokumentumok megtagadásával vagy késleltetésével lehetetlenné tették beutazását Izraelbe és Egyiptomba, és ezáltal megakadályozták Gázán kívüli egészségügyi ellátását6. 

Orvosi személyzet elleni támadások

Azok az orvosok, akik a támadások civil áldozatait próbálták kimenekíteni a támadások helyszínéről, maguk is a harcok áldozataivá váltak. Számos mentőautó volt támadás célpontja, melyben orvosi személyzet vesztette életét, vagy szenvedett súlyos sérüléseket 

A Belgyógyászok az emberi jogokért tömörülés szerint 3 egészségügyi dolgozó vesztette életét egy orvosi személyzet elleni helikopteres támadásban 2008. december 31-én. Jabal Kashifba, Gáza északkeleti részére egy csapatot küldtek ki, hogy biztosítsák az ellátást. A sebesültek ellátása közben érte őket a helikopteres támadás, melyben Dr. Ihab Madhun, és Muhammad Abu Hasireh egészségügyi dolgozó, valamint a sebesült áldozat vesztette életét7. Egy másik esetben, egy, az al awda kórházhoz tartozó mentőautót ért helikopteres támadás január4-én. Arfa Abd al Daim, egy idősebb önkéntes egészségügyi dolgozó meghalt, és az orvosi személyzet két másik tagja súlyosan megsebesült a támadásban8.
 

Légitámadás a A-Raeiya orvosi központ és mozgó klinika ellen 2009. január 5-én9

Az A-Raeiya orvosi központ a Shifaa-i kórház közelében helyezkedik el Gáza város lakónegyedében, ahol sem kormányzati, sem katonai létesítmény nincs a közelben. 2009. január 5-én, hajnali 1-kor, mind a központot, mind a mozgó klinikát lebombázták. Az orvosi központ vezető testületének egyik tagja Raed Sabah (Btselem Izraeli ember jogi szervezet által összegyűjtött információk szerint) szemtanúja volt az eseményeknek: „ A központot jól ismerik, és köztudottan kizárólag orvosi ellátást nyújt. Több mint 100 beteget vesznek fel naponta, és orvosi szimbólumokkal díszített zászlója van. A központban okozott kár értéke körülbelül 800 ezer US dollár. A központ specializált ellátást tudott nyújtani gyermekgyógyászatban, szülészetben, továbbá volt urológiai, neurológiai, és sürgősségi ellátása is. A három mozgó klinika spanyol adomány volt. A bombázásban mindez megsemmisült.

Humanitárius segítségnyújtás, beutazás Gázába, kijutás Gázából

A rafahi átkelőt leszámítva minden Gázába vezető átkelőt zárva tartanak. A rafahi átkelőt több alkalommal megnyitották, hogy a betegeket evakuálni lehessen, és hogy biztosítsák a terület ellátását.  Némi orvosi, és humanitárius segély így bejut az övezetbe, de ahhoz nem elegendő, hogy el tudják látni a nagyszámú beteget, és biztosítsák a civilek ellátását, beleértve az ivóvíz, és élelmiszerellátást. Az átkelést korlátozzák, a rafahi átkelőn 2008. december 29.10. óta 131 beteg léphetett át, akiket Egyiptomba, Jordániába, Szaúd-Arábiába és Líbiába küldtek további kezelésre.

2008. január 7-én az izraeli hadsereg 3 órára engedélyezte a “kordon” feloldását, hogy fogadják a szükséges humanitárius szállítmányokat, és így a civilek hozzájussanak a szükséges ellátmányhoz. A jelentések szerint a konfliktus ideje alatt vélhetően egy újabb 3 órára még fel fogják oldani a kordont.
 

További információk

Press release: “Military tactics of both sides endangering civilians, says Amnesty International”, 7 January 2009:
http://www.amnesty.org/en/for-media/press-releases/gaza-military-tactics-both-sides-endangering-civilians-saysamnesty-inte

– News: “Amnesty International calls for an immediate humanitarian truce in Gaza”, 7 January 2009:
http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/news/amnesty-international-calls-for-immediate-humanitariantruce-gaza-20090107

– Press release: “UN Security Council must not fail civilians caught in Gaza conflict”, 5 January 2009:
http://www.amnesty.org/en/for-media/press-releases/un-security-council-must-not-fail-civilians-caught-gazaconflict-2009010

– Press release: “Immediate access to humanitarian workers and observers essential”, 31 December 2008:

http://www.amnesty.org/en/for-media/press-releases/israeloccupied-palestinian-territories-immediate-accesshumanitarian-wor

– Press release: “End unlawful attack and meet Gaza’s emergency needs”, 29 December 2008:
http://www.amnesty.org/en/for-media/press-releases/israeloccupied-palestinian-territories-end-unlawful-attackand-meet-gaza

– Press release: “Civilians must be protected in Gaza and Southern Israel”, 28 December 2008:
http://www.amnesty.org/en/for-media/press-releases/israeloccupied-palestinian-territories-civilians-must-beprotected-gaza-

Címek:

a) Izraeli hatóságok:

Tzipi Livni (f)

Vice Prime Minister and Minister of Foreign Affairs

Ministry of Foreign Affairs, 9 Yitzhak Rabin Boulevard, Kiryat Ben-Gurion, Jerusalem 91035, Israel

Fax: +972 2 530 3367

Email / website: sar@mfa.gov.il / www.mfa.gov.il

Megszólítás: Dear Minister

Major General Yoav Galant

GOC Southern Command

Military Post 02392, Beer Sheva, IDF

Fax: +972 8 990 2655

Megszólítás: Dear Major General

Yacov Ben Yizri

Minister of Health

Ministry of Health, 2 Ben Tabai Street, PO Box 1176, Jerusalem 91010, Israel

Fax: +972 2 678 7662 / +972 2 623 3026

Email / website: sar@matat.health.gov.il / pniot@moh.health.gov.il / www.health.gov.il

Megszólítás: Dear Minister

Másolatot kapja:

Dr Yoram Blachar

Chair of the Israel Medical Association

PO Box 3566, Ramat-Gan 52136, Israel

Email: malke@ima.org.il

Ambassador James Cunningham

U.S. Ambassador to Israel

U.S. Embassy, Israel, 71 Hayarkon Street, Tel Aviv, Israel

Email: ambtelaviv@state.gov

Fax: +972 3 510 8093

b) Egyiptomi hatóságok:

Habib Ibrahim El Adly

Minister of the Interior

Ministry of the Interior, 25 Al-Sheikh Rihan Street, Bab al-Louk, Cairo, Egypt

Fax: +20 22 794 5529

Email: moi@idsc.gov.eg / center@iscmi.gov.eg

Megszólítás: Dear Minister

Hatem Al-Gabali

Minister of Health

Ministry of Health, 3 Magles El Shaab Street, Cairo 11467 Egypt

Fax: + 202-7953966 / 7959422

Megszólítás: Dear Minister

Másolatot kapja:

Dr Hamdi Al Sayed

Director of the Egyptian Medical Syndicate

Dar El Hekmah, 42 Kasr El-Eini Street, Cairo, Egypt

Email: alsayed@ems.org.eg, H_nakeeb@yahoo.com and info@ems.org.eg

Továbbá kérlek, küldj egy példányt az országodban akkreditált Izraeli és Egyiptomi diplomáciai testületeknek.

Amennyiben 6 héten belül nem érkezik válasz, kérlek, emlékeztesd őket, a leveledre választ szeretnél kapni.

Kérlek, minden estben küld meg az általad kapott válaszlevél másolatát a nemzetközi titkárságnak. A levelet az Egészségügyi és Emberi Jogi Csoportnak címezd.

Rights Team, 1 Easton Street, London WC1X 0DW or e-mail: health@amnesty.org