Online kurzus: emberi jogok a járvány idején

Az Amnesty Magyarország Emberi Jogi Oktatási programja online kurzust indít az emberi jogok szerepéről a koronavírus-járvány idején.

A nagyjából 15 perces kurzus végére a résztvevő megértheti, hogy milyen hatással van a koronavírus-járványnak az emberi jogokra, megismerheti, hogy a különböző államoknak milyen kötelezettségei vannak, és az is kiderül, hogy mit tehet az egyén a közösségéért.

A digitális oktatásra való átállás miatt nekünk is változtatnunk kellett az eddigi gyakorlatunkon: mivel nem tudunk tematikus óráinkkal eljutni az általános és középiskolás diákokhoz, ezért azokat úgy alakítjuk át, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek az interneten. Ezek az órák persze nem pótolják a személyes találkozásokat és a közös munkát, de bízunk benne, hogy segítséget jelentenek a tanároknak, diákoknak és szülőknek.

„Sokszor halljuk mostanában, hogy az emberi jogok a békeidőre szólnak, ilyenkor nem alkalmazhatóak. Ez pont fordítva igaz: a kurzus végére mindenki számára kiderül, hogy nagyon sokat tudnak segíteni a járvány megfelelő kezelésében.” – mondta Beöthy Ádám, az Amnesty Magyarország emberi jogi oktatási programjának vezetője.

„A kurzust ajánljuk mindenkinek, aki szeretne többet tudni arról, miért fontosak az emberi jogok a koronavírus-járvány alatt is. Az is kiderül, hogy mit tehetünk mi, hogy a kormányok olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek a lehető legkevésbé korlátozzák a jogainkat.”

„A kurzus kiváló vitaindító: nagyjából 15 perc alatt elvégezhető, utána pedig közösen lehet elemezni és beszélni róla, ezért ajánljuk minden tanár és szülő figyelmébe.”

A kurzus ezen a linken érhető el