Négy év igazságtalanság után szabadon engedték Yecenia Armentát

Négy hosszú év igazságtalanságának vet véget Nyugat-Mexikóban a bíróság tegnapelőtti döntése, amely felmenti a vádak alól és szabadlábra helyezi Yecenia Armenta Gracianót, két gyermek édesanyját.

2012 július 12-én Sinaloa állam nyomozó hatósága önkényesen letartóztatta Yecenia Armenta Gracianót. Az őrizetbe vételt követően 15 órán keresztül kínozták: megverték, fojtogatták és megerőszakolták, míg végül “bevallotta” bűnrészességét a férje meggyilkolásában.

„Az a hihetetlen kegyetlenség, ahogy Yeceniával bántak, a mexikói rendőrség mindennapi gyakorlatának a része. A rendőrség az ország minden részén rendszeresen nyújt be jogellenes bizonyítékot a bűnügyi nyomozások során. Yecenia szabadon bocsátása apró reménysugár országszerte mindazok számára, akiket igazságtalanul börtönöztek be” – nyilatkozta Erika Guevara Rosas, az Amnesty International amerikai kontinenssel foglalkozó programjának igazgatója.

Yecenia kínzói ugyanahhoz az állami intézményhez tartoztak, mint amelyik a vádat emelte ellene. Sinaloa állam főügyészsége kitartott amellett, hogy súlyos bűncselekmény miatt indítson eljárást Yecenia ellen, annak dacára, hogy Mexikó nemzeti emberi jogi ombudsmanja kérte a vádak elejtését és a mexikói és nemzetközi szakértők hitelt érdemlő bizonyítékokkal tudták alátámasztani a Yeceniát ért kegyetlen bánásmódot.

„Az a tény, hogy Yecenia kínzói közül egyetlen egy sem került börtönbe, arról árulkodik, hogy a hatóságok szégyenletes módon nem függetlenül jártak el az ügyben. Ezeknek a gyalázatos tetteknek az elkövetőit bíróság elé kell állítani, Yeceniának pedig jóvátételt kell kapnia.”

Az Amnesty International Mexikó-szerte több kampányt is folytat a kínzások túlélőinek ügyében. Yecenia azok közé a bátor nők közé tartozik, akik országos kampányba kezdte, hogy „megtörjék a csendet”, és beszéljenek az általuk elszenvedett kínzásról és nemi erőszakról.