Mindent a Fórum Színházról – interjú

Arabella Wynne-Hughes vezeti az Amnesty International Magyarország május 3-án kezdődő Úton – Színház határok nélkül – workshop sorozatát. Kérdeztük az életéről, a Fórum Színházról és a céljairól.

Hol, mikor és hogyan találkoztál először a Fórum Színházzal?

Londonban a dráma suliban – akkor azt hittem, hogy hülyeség…

Miért kezdted el kutatni ezt a műfajt?

Augusto Boal találta ki a Nyomorultak Színházát (Theatre of Oppressed). Brazil. Amikor Brazíliában voltam, a színházat, kultúrát és tradicionális világot kutattam. Akkor kezdtem el igazán belemerülni a Nyomorultak Színházába. Korábban többször kérték tőlem más-más közösségekben, hogy csináljak színházi workshopot, de producernek tanultam, így nem tudtam hogyan fogjak neki. 

Ezért is szerettem volna jobban megismerni a műfajt.

Amikor Budapestre jöttem, volt egy fotós projekt ötletem, ami miatt csatlakoztam a Bagázs női klubjához, mint önkéntes. Ott próbáltam ki először az Augusto Boal technikát a csajokkal…kb. egy évig két hetente tartottam ilyen workshopokat – imádtam, nagyon érdekes volt.

Milyen tapasztalatokra tettél szert brazíliai utad során?

Ez egy magánember magánútja volt. 7 hónapon belül nagyon sok minden történt velem. Színházat építettem egy kis favellában, felmentem az Amazonon és vissza, egy kis közösségben 3 hónapot töltöttem el a dzsungelben… szuper volt.

Hogyan kerültél kapcsolatba az Amnesty International Magyarországgal?

Csak úgy. Egy nap elegem volt mindenből,  láttam a Facebookon, hogy keresnek önkénteseket – gondoltam megnézem mi a helyzet.

Mi a célod a workshop sorozattal?

Bemutatni azt, hogy a Nyomorultak Színháza egy komoly színházi forma, ami nem csak a pedagógiáról szól. Szeretnék eszközt adni egy pozitív és aktív változáshoz. A kommunikáció és nyelv nagyon érdekes számomra. Egy embernek a kommunikációja 97%-ban testbeszéd. Jobban emlékszik valaki arra, hogy milyen érzés volt a másikkal lenni, mint arra, hogy mit mondott. Vannak olyan paradoxonok, amiket ha egymás mellé raksz, erős reakciót váltanak ki. Pont mint az élet. Ezeket is szeretném kutatni.


Úton – Színház határok nélkül – Workshop sorozat fórum színházi technikákkal


Az Amnesty International Magyarország Élet határok nélkül kampánya részeként 2016. május 3-i kezdettel 8 alkalmas workshop sorozat indul, amely fórum színházi technikákkal alkot egy történetet azokról, akiknek az élete gyökeresen megváltozott a migrációs válság hatására. A workshop sorozat alatt különböző karakterek más-más helyzetekbe kerülnek, azonban útjaik keresztezhetik egymást. 

A workshopok legjobb jeleneteiből előadás készül, amely a Bánkitó fesztiválon fog debütálni. 

A workshopok időpontjai:

2016.05.03. Workshop 1 – Intro: Amira and her three choices/ Intro: Amira három választása

2016.05.10. Workshop 2 – Leaving a warzone/ A háborús övezet elhagyása

2016.05.17. Workshop 3 – MSF – The boat journey/ MSF – A hajóút

2016.05.24. Workshop 4 – MSF – The boat journey/ MSF – A hajóút

2016.05.31. Workshop 5 – Camp – Migrant Centers / Menekülttábor

2016.06.07 Workshop 6 – Traveling through Europe/ Utazás Európán át

2016.06.14. Workshop 7 – Arriving to destination/ Megérkezés

2016.06.21. Workshop 8 – Everyday Rebellion/ Mindennapi lázadás

2016.07.05. Egész napos nyilvános főpróba

2016.07.16. Bemutató

A workshopokra maximum 15 fő jelentkezését várjuk 2016.05.02-ig a fruzsi@amnesty.hu email címen. Ahhoz, hogy az előadás létrejöjjön, 6 olyan jelentkezőre van szükségünk, akik az összes alkalmon jelen tudnak lenni, ezért a jelentkezésetekben kérjük, jelezzétek számunkra, ha tudjátok vállalni mind a 10 alkalmat.

Workshop vezető: Arabella Wynne-Hughes

Dramaturg: Bíró Dénes

További részleteket a workshop sorozatról itt találsz.

Téma