Miért Hallasd A Hangod Az Európai Választásokon?

Van 5 érvünk, hogy komolyan vedd a május 26-i európai parlamenti választásokat.

1.    HOGY A SZERETETET TERJESZD A GYŰLÖLETET HELYETT

Sokan érezzük úgy, hogy a jelenlegi vezetőink a lehető legrosszabb irányba viszik Európát. Egyes politikusok – a befolyásos médiával egyetemben – a gyűlöletet és a félelmet gerjesztik, békés aktivisták ellen lépnek fel, és különböző sérülékeny csoportokat használnak bűnbakként, őket okoljál a társadalom minden problémájáért.

Csak akkor tudjuk megvédeni magunkat és a közösségeinket a gyűlölettől, a diszkriminációtól, a szexizmustól és a rasszizmustól, ha kiállunk és felszólalunk azért, amiben hiszünk. A májusi európai parlamenti választások egyedülálló lehetőséget biztosítanak erre.

2.    HOGY MEGFELELŐ KÖRNYEZETET TEREMTS A VÁLTOZÁSHOZ

Ahogyan arra a nemrég indult #SchoolStrike4Climate (Iskolai sztrájk az éghajlatért) mozgalom is jó példa– amelyet a Greta Thunberg nevű, 15 éves svéd aktivista indított–,a fiatalok sokkal elkötelezettebben harcolnak a radikális változtatásokért a bolygónk megmentése érdekében, mint az őket képviselő politikai vezetők.

Politikusainknak sürgősen szembe kell nézniük a ténnyel, hogy Európa a világ legnagyobb környezetszennyezői közé tartozik, és azonnal cselekedniük kell, hogy megvédjék a bolygónkat és lakóit. Az Európai Unió a legjobb helyzetben van ahhoz, hogy a fenyegető klímakatasztrófa elkerüléséért vívott globális harc vezetőjévé válhasson.

A világszerte tüntetéseket szervező fiatalok már felvették a harcot a szükséges változtatásokért, és ezek által egy jobb jövőért mindannyiunk számára. Ha felszólalunk mi is és megköveteljük az európai választások jelöltjeitől, hogy lépjenek fel a klímaváltozás ellen, mindez nagyobb eséllyel válik valóra.

3.    HOGY A SZABADSÁGODÉRT HARCOLJ

Egy valóban szabad és igazságos társadalomban az emberek szabadon vehetnek részt békés tüntetéseken, csatlakozhatnak különféle csoportokhoz, és szervezetten felléphetnek azért, amiben hisznek.

Európa egyes politikusai azonban el akarják venni tőlünk ezeket a szabadságjogokat. Franciaországban, Görögországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban például eljárásokat indítanak azok ellen, akik segítenek a háború, szegénység és üldöztetés elől menekülőknek, Magyarország kormánya pedig egyenesen bűncselekménnyé nyilvánította a menekültek megsegítését. Lengyelországban szélsőjobboldaliak támadtak meg egy csapat nőt, akik csupán békésen tüntettek a gyűlölet ellen, miközben a lengyel kormány olyan törvényeket vezetett be, amelyek a bíróságok függetlenségét veszélyeztetik.

Az Európai Parlament szembeszállhat a kormányokkal, amelyek a szabadságjogainkat veszélyeztetik, és hatalmában áll felelősségre vonni az Európai Bizottságot és a tagállamok kormányait, ha nem tartják tiszteletben a jogainkat. Azoknak a  politikusoknak, akik a megfélemlítés módszerével akarnak minket sakkban tartani és elvenni a szabadságjogainkat, a célja nem más, mint hogy elhallgattassanak minket. Egyszerű stratégia: ha hallgatunk, nem fenyegetjük a hatalmukat. Azonban a szavazás lehetővé teszi, hogy kinyilvánítsuk a véleményünket, és megköveteljük a jogaink tiszteletben tartását.

4.    HOGY KIÁLLJ AZ EGYENLŐSÉGÉRT 

Magától értetődőnek tűnhet a kijelentés, hogy mind egyenlőnek születünk és egyenlő jogokat érdemlünk. Azonban tagadhatatlan, hogy közülünk sokan – például a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex személyek, illetve a romák, muszlimok és más faji, etnikai vagy vallási csoportba tartozó emberek – még mindig diszkriminációnak és támadásoknak vannak kitéve. A nők ellen elkövetett szexuális erőszak is döbbenetesen gyakori, illetve a nemek közötti jövedelemkülönbség miatt az Európai Unióban a nők óránként átlagosan 16%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

A politikai vezetők értésére kell adnunk, hogy nem tűrjük meg a diszkriminációt, az erőszakot és a gyűlöletet a társadalmunkban. Ha most felszólalsz és szavazol a választásokon, te is tudathatod a megválasztott képviselőkkel, mit vársz el tőlük: hogy az Európai Parlamentben töltött öt évüket arra használják, hogy Európát egyenlőbb, toleránsabb és az emberi jogokat tisztelőhellyé tegyék minden itt élő számára.

5.    HOGY HASZNÁLD A HANGOD ÉS A SZAVAZATI JOGOD 

A jogok, amelyekkel ma rendelkezünk, csak azért a mieink, mert elődeink kiharcolták őket. Ha azt akarod, hogy szabadon lehess önmagad és félelem nélkül nyilváníthass véleményt, hogy jogod legyen azt szeretni, akit akarsz és olyan társadalomban élni, amely senkinek nem fordít hátat, most eljött az ideje annak, hogy felszólalj azért, amiben hiszel.

Sokféleképpen tehetsz a változásért: részt vehetsz felvonulásokon, tüntetéseken vagy sztrájkokban, felszólalhatsz közösségi oldalakon, petíciókat írhatsz alá, írhatsz a képviselőidnek vagy szavazhatsz a közelgő választáson.

A választáson induló képviselőjelölteknek igenis számít, mit gondolnak a szavazóik. Ha hallatjuk a hangunkat, felszólíthatjuk őket, hogy kötelezzék el magukat a jogaink védelme mellett, illetve ellenőrizhetjük, hogy hivatalba kerülve betartsák az ígéreteiket.

DERÍTSD KI, HOGY A LAKÓHELYEDEN HOGYAN TUDSZ SZAVAZNI.

Csatlakozz a beszélgetéshez a #TurnItUp hashtaggel.