Már csak a kegyelemben bízhat Gennadii Yakovitskii

A belarusz legfelsőbb bíróság helyben hagyta Gennadii Yakovitskii halálos ítéletét, dacára annak, hogy a védője szerint az ártatlanságát igazoló bizonyítékot nem tárgyalták és bűnösségét sem sikerült kétséget kizáróan megállapítani. Ha Lukasenka elnök nem ad kegyelmet, a férfit bármikor kivégezhetik.

Gennadii Yakovitskiit – 2016-ban elsőként – január 5-én ítélték halálra, miután a vád szerint brutálisan megölte élettársát. A férfi mindvégig tagadta bűnösségét, ügyvédje szerint pedig az ártatlanságát igazoló bizonyítékot nem vizsgálták a tárgyaláson, bűnösségét pedig nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani.

Január 20-án nyújtotta be fellebbezését a Legfelsőbb Bíróságnak, amely április 4-én elutasította azt és helyben hagyta a halálos ítéletet. Gennadii Yakovotskii kegyelmi kérvénnyel fordult Lukasenka elnökhöz. 1994 óta mindössze egy embert kapott kegyelmet, így nagy valószínűséggel kegyelmi kérvényét el fogják utasítani, ami azt jelenti, hogy bármikor kivégezhetik a férfit. 

A helyi szokások szerint az elítélteket általában tarkón lövik, családjukat pedig sem a kivégzésről, sem pedig sírjuk helyéről nem értesítik.

Belarusz az utolsó
ország Európában és Közép-Ázsiában, ahol még mindig hajtanak
végre halálos ítéleteket.

Szólítsd fel Lukasenka elnököt:

  • állítsa meg a tervezett kivégzéseket, és változtassa meg Gennadii Yakovitskii halálos ítéletét;
  • biztosítsák számára ügyének tisztességes újratárgyalását;
  • első lépésként a halálbüntetés eltörlése felé vezető úton vezessen be moratóriumot a kivégzésekre.

Az Amnesty International minden esetben ellenzi a halálbüntetés alkalmazását, függetlenül attól, hogy ki a vádlott, milyen bűncselekményről van szó, ártatlan vagy bűnös-e az illető, illetve milyen módszerrel hajtják végre a halálos ítéletet. A halálbüntetés sérti az élethez való jogot, ami az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint minden embert megillet. A halálos ítélet alapvető példája a kegyetlen, embertelen és megalázó büntetésnek.

ALÁÍROM