Ma este indul Magyarországon a Levélíró Maraton, a világ legnagyobb globális emberi jogi eseménye – Ragadj tollat!

Ma este indul és december 17-ig tart Magyarországon az Amnesty International globális emberi jogi kampánya, a Levélíró Maraton.

A történet 12 évvel ezelőtt kezdődött Lengyelországban. Egy Amnestys aktivista fiú megismerkedett egy lánnyal, aki afrikai élményeiről mesélt neki, ahol 24 órás maratont szerveztek, és tiltakozó leveleket írtak különféle ügyekben. A fiú szerette volna újra látni a lányt, ezért megkérte, hogy vegyen részt a következő Amnestys találkozón, és meséljen erről a többieknek is. Ezen a találkozón határozták el, hogy szerveznek egy hasonló eseményt: 24 órán keresztül különböző jogsértések ügyében írnak leveleket hatóságoknak.

A kezdeményezéshez egyre többen csatlakoztak, és hamarosan bevonták az Amnesty International nemzetközi hálózatát is. Mára a Levélíró Maraton a világ legnagyobb emberi jogi eseményévé vált. Évente egyszer az Emberi Jogok Világnapja idején (december 10.) az egész világon leveleket írnak különböző jogsértések áldozatai ügyeiben.

Ezidáig a tavalyi Levélíró Maraton volt a legsikeresebb: az Amnesty International kezdeményezésére 143 országból több mint 2,3 millió üzenetet küldtek emberek különböző országok hatóságainak, kormányainak, valamint támogató üzeneteket az áldozatoknak.

A tavalyi kampány hatására három jogtalanul bebörtönzött aktivista Yorm Bopha, Dr. Tun Aung és Vladimir Akimenkov kapta vissza szabadságát, és a többi esetben is pozitív változások történtek. Yorm Bopha-t, a lakhatási jogokért küzdő kambodzsai aktivistát 2013 decemberében engedték ki a börtönből óvadék ellenében, és azóta is folytatja közössége érdekében a munkáját. Ezt üzente a kampányban részvevőknek: „Nagyon boldog vagyok, hogy tudom, nem vagyok egyedül”. Dr. Tun Aung 17 év börtön kapott, mert békét próbált teremteni a különböző burmai etnikai csoportok között. Most úgy tűnik, hogy jóval előbb, már 2015-ben szabadon engedik. Vladimir Akimenkovot egy másik aktivistával, Artiom Saviolovval tartóztatták le, és azzal vádolták őket, hogy részt vettek 2012 májusában egy „tömeglázadásban” a moszkvai Bolotnaya téren tartott békés demonstrációt követően. Saviolov még börtönben van, de szabadon bocsájtása várható még ebben az évben.

Idén az emberi jogi szervezet a tavalyi 2,3 millió levélnél is többet szeretne gyűjteni, hogy még több embernek tudjon segíteni. Kilenc ember és egy közösség számít segítségre ebben az évben, akiket jogtalanul bebörtönöztek, a hatóságok megkínoztak, vagy a meggyőződésük miatt üldöznek az országukban.

Három eset a tízből:

Danuiel Quintero, Venezuela

A 21 éves Daniel Quinterot megverték, megfélemlítették és nemi erőszakkal fenyegették a venezuelai nemzeti gárda tagjai, miután egy kormányellenes tüntetésről hazafelé tartva letartóztatták 2014 februárjában. „Arcon és bordán rúgtak és ütöttek, puskatussal verték a homlokomat” – mondta az Amnesty-nek. „Sorba álltak, hogy megverjenek. Egyikük bőrszíjjal ostorozta a bal vállam.” Alsóneműre vetkőztették, megbilincselték és kilenc órán át kellett kezeit a bokáin tartva kuporognia. Ha megmozdult, megverték.


Moses Akatugba, Nigéria

Moses Akatugbát tavaly halálra ítélték egy fegyveres rablásért, amiben saját bevallása szerint teljesen ártatlan. 2005-ös letartóztatása idején még csak 16 éves volt. Elmondása szerint a rendőrök rendszeresen verték machetével és gumibottal is. Elmondta az Amnesty Internationalnek azt is, hogy órákig lógatták kikötözve és fogóval tépték ki a körmeit, mielőtt egy előre megfogalmazott vallomás aláírására kényszerítették. Moses még csak fiú volt, mikor letartóztatták, a nemzetközi jog pedig tiltja a gyermekekre kiszabott halálos ítéleteket.


Liu Ping, Kína

Liu Ping, emberi jogi aktivistát több mint 6 évnyi börtönbüntetésre ítélték 2014-ben, miután részt vett egy hatékonyabb korrupció-ellenes kormányzati fellépést követelő megmozdulás szervezésében. Hozzá hasonlóan másokat is elzárással büntettek az Új Polgári Mozgalomhoz, egy emberi jogi aktivistákat összekötő hálózathoz fűződő kapcsolatuk miatt.

„Egyetlen hangot el lehet hallgattatni, de ha ezrek összefognak, akkor el tudják érni, hogy meghallják a hangjukat.” – hangsúlyozta ma délután Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója a Váci Madách Imre Gimnáziumban, a szervezet Emberi Jogi Barát Iskolájában. A gyerekek résztvevői a Levélíró Maratonnak, és nagy lelkesedéssel fognak neki az aláírásgyűjtésnek.

Ma este Budapesten a Mika Tivadar Mulatóban zajlik az idei Levélíró Maraton nyitóeseménye, december 10-én, az Emberi Jogok Világnapján a Gödör Klubba hatalmas bulival várják az érdeklődőket, s december 17-én este a Mika Tivadar Mulatóban számolják össze a leveleket és aláírásokat, itt zárul az idei Maraton.

A kampány weboldala itt elérhető. 

Téma