Levél a finn miniszterelnöknek

Az Amnesty International magyar és finn szekciója közös levélben kéri Antti Rinne finn miniszterelnököt, hogy Orbán Viktorral folytatott mai tárgyalása során mindenképpen térjen ki a jogállamiság és az emberi jogok egyre aggasztóbb magyarországi helyzetére, és konkrét ajánlásokat is fogalmazzon meg a magyar kormány számára.

Ma találkozik Antti Rinne és Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban, majd a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tartanak. A finn és a magyar Amnesty négy olyan területre hívja fel az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország miniszterelnökének figyelmét, amely különösen aggasztó a bíróságok függetlensége és a rohamosan hanyatló magyar jogállamiság szempontjából.

A levél kitér arra, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke hogyan lehetetleníti el az Országos Bírói Tanács munkáját, kitér a kritikus bírák elleni lejáratókampányra, a közigazgatási bíróságok visszacsempészésének veszélyére, a lehetséges Alaptörvény felülvizsgálatra és a független civil szféra elleni évek óta tartó támadásokra. A levél szerzői, Vig Dávid, az Amnesty Magyarország és Frank Johansson, az Amnesty Finnország igazgatói arra is kérik Rinne miniszterelnököt, hogy nyilvánosan álljon ki a megtámadott bírák és civil szervezetek mellett.

Antti Rinne finn miniszterelnök