Közlemény: Áder János ne írja alá az alkotmánymódosítást!

Az Amnesty International arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá Magyarország Alaptörvényének negyedik módosítására vonatkozó törvényt, mert az korlátozhatja az alapvető emberi jogokat.Sajtóközlemény, 2013. március 13. szerda

Az AI az Alaptörvény 2011. áprilisi elfogadásakor, annak 2012. januári hatálybalépésekor és a mostani módosítások előtt is kifejezte aggodalmát a nemzetközi és európai emberi jogok megsértésével kapcsolatban. Mint arra az Amnesty International főtitkára a magyar kormányfőnek írt levelében is rámutatott: a Parlament által elfogadott törvényben a család túl szűk, szexuális irányultság, illetve a családi állapot alapján diszkrimináló definíciója; a legkiszolgáltatottabbak, a hajléktalan emberek kriminalizálása; és a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása különösen problematikusak emberi jogi szempontból.

A szervezet nyomatékosan kéri a magyar államfőt, hogy vétózza meg az Alaptörvény hétfőn elfogadott módosítását tartalmazó törvényt, mert az nincs összhangban Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel.

Az alkotmánymódosítással kapcsolatos aggályainkról részletesen a csatolmányban olvashat.

Téma