Több mint 7000 egészségügyi dolgozó vesztette életét a COVID miatt

Az Amnesty International új kutatása szerint eddig legalább 7000 egészségügyi dolgozó halt meg világszerte a COVID járvány miatt. Csak Mexikóban 1320 az áldozatok száma.

Az Amnesty az Egyesült Államokban és Brazíliában is nagyszámú halottat regisztrált (1077 illetve 634), két olyan országban, ahol a fertőzések száma és a halálozási arány is magasak. Dél-Afrikában és Indiában, ahol az elmúlt hónapokban ugrott meg a fertőzések száma, 240 illetve 573 egészségügyben dolgozó halt meg.

“Több mint 7000 ember halt meg, miközben mások életét próbálta megmenteni. Ez egy elképesztően magas szám. Minden egészségügyi dolgozónak joga van a biztonságos munkavégzéshez, ennek ellenére mégis rengetegen veszítették az életüket a járvány miatt.” – mondta Steve Cockburn, az Amnesty International gazdasági és szociális jogokkal foglalkozó vezetője.

“Sok hónapja tart már a járvány, mégis folyamatosan halnak meg nagy számban az egészségügyben dolgozók Mexikóban, Brazíliában és az Egyesült Államokban. A járvány gyors terjedése Dél-Afrikában és Indiában is azt mutatja, hogy az államoknak azonnali lépéseket kell tenniük.”

“Globális összefogásra van szükség, hogy mindenki számára biztosítható legyen a szükséges védelem, hogy folytathassák életbevágó munkájukat anélkül, hogy a saját életüket kockára tennék.”

Az Amnesty júliusi jelentésében több mint 3000 egészségügyi dolgozó haláláról számolt be. A mostani szám egyrészt jelzi, hogy bizonyos területeken a vírus a korábbinál jobban terjed, másrészt a korábbinál több forrásból vannak adataink.

A legtöbb egészségügyi dolgozót veszítő országok listája: Mexikó (1320), Egyesült Államok (1077), Egyesült Királyság (649), Brazília (634), Oroszország (631), India (573), Dél-Afrika (240), Olaszország (188), Peru (183), Irán (164) és Egyiptom (159).

Az egyes országokból származó adatok nem minden esetben vethetőek össze egymással az adatgyűjtés eltérő módszerei illetve az egészségügyi dolgozók különböző meghatározása miatt. A jelenlegi számoknál valószínűsíthetően jóval több halott van, ugyanis sok ország nem a valós adatokot teszi közzé.

Sztrájk Dél-Afrikában

A dél-afrikai Nemzeti Oktatási, Egészségügyi és Szövetséges Munkások Szakszervezete (Nehawu) a tervek szerint ma tart tüntetést parlament előtt. A tervek szerint, ha követeléseiket nem teljesítik, akkor szeptember 10-től országos sztrájkot szerveznek.

A dél-afrikai kormány eddig nem tett eleget a dolgozók követeléseinek, hogy megfelelő védőeszközöket, pszichoszociális segítséget, utazási támogatást és plusz pénzt kapjanak a frontvonalban dolgozók.

Augusztus elejére legalább 240 egészségügyi dolgozó halt meg a Dél-afrikai Köztársaságban COVID fertőzésben. Az esetszámok július óta meredeken emelkednek, jelenleg több mint 500 000 igazolt eset van az országban.

Emelkedő számok Indiában

Indiában az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, jelenleg már több mint 3 690 000 fertőzöttről tudni, a halottak száma pedig meghaladta a 65 000-et. Az egészségügyi minisztérium múlt heti adatai szerint több mint 87 000 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, 573-an közülük meghaltak. A halálesetek több mint fele (292) Mahárástra államban történt

Az egészségügyi dolgozók egy ideje már próbálják felhívni a figyelmet a kiszolgáltatott helyzetükre. Augusztusban több százezer dolgozó kezdett sztrájkba, hogy végre megfelelő védőfelszereléseket, normális fizetést és kedvezőbb munkakörülményeket kényszerítsenek ki az államtól.

1320 ember halt meg Mexikóban

Latin-Amerikában a fertőzöttek száma nemrég átlépte a 7 milliós határt. Az Amnesty információ szerint különösen sok egészségügyi dolgozó halt meg Mexikóban (1320), Brazíliában (634) és Peruban (183).

A hivatalos mexikói statisztika 1320 halálesetről számol be. Augusztus 25-én az egészségügyi minisztérium szerint 97 632 igazolt fertőzött volt az egészségügyi dolgozók között.

A jelentések szerint a kórházakban dolgozó takarítók különösen veszélyeztetettek. A takarítás nagy részét külsős cégek intézik, a náluk dolgozók még kiszolgáltatottabbak. Az Amnesty májusban mutatta be a 70 éves Don Alejandro esetét, aki Mexikóvárosban dolgozik egy állami kórházban. A férfi elmondása szerint – kérésére – az életkora miatt irodai helyiségek takarítására osztották be, de ezzel együtt a fizetését is csökkentették kb. 16%-al.

Az Amnesty tudomása szerint a mexikói kormány részletes kimutatást vezet a COVID fertőzésben elhunyt egészségügyi dolgozókról életkor, nem és munkakör szerint. A hasonló átláthatóság életbevágó lenne más országokban is.

Brazília: nincs védőfelszerelés és nincs világos protokoll

Brazíliában eddig legalább 634 egészségügyi dolgozó halt meg koronavírus fertőzésben. Az egyik egészségügyi szervezet szerint gyakori panasz a dolgozók körében, hogy nem kapnak megfelelő védőfelszereléseket, nincsenek egyértelmű protokollok, és semmilyen pszichoszociális segítséget nem kapnak sem ők, sem a családtagjaik.

“Felszólítjuk a kormányokat, hogy azonnal tegyenek lépéseket az egészségügyi dolgozók életének védelméért. Ezzel egy időben biztosítsák, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű védőfelszerelés álljon rendelkezésre, vegyék figyelembe az érintettek javaslatait, és ne akadályozzák őket az érdekeik érvényesítésében.” – mondta Steve Cockburn.

“A koronavírus járvány során a kormányok gyakran méltatják az egészségügyben dolgozókat, de az életük védelméért már sokkal kevesebbet tesznek.”

Módszertan

Egy adattudóssal együttműködve az Amnesty különböző forrásokból rendszeresen összegyűjti és elemzi az egészségügyi dolgozók halálozási adatait. A források között vannak emlékoldalak, kormányzati statisztikák, nemzeti egészségügyi szervezetek adatai és médiabeszámolók. Minden forrás és a hozzájuk kapcsolódó magyarázat elérhető az online interaktív térképünkün.