Kelj útra Amirával – az Úton nyilvános főpróbája

Az Úton – színház határok nélkül című előadásunk nyilvános főpróbája 2016. július 5-én 18 órától lesz a Patyolat próbaüzemben.

Az Amnesty International Magyarország Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek kampánya részeként májusban 8 alkalmas workshop sorozat indult Úton – színház határok nélkül címmel, amely egy fórum színházi technikákkal alkotott történetet mesél el azokról, akiknek az élete gyökeresen megváltozott a menekültválság hatására. A workshopokon civilek vettek részt, akik közül vannak akik rendelkeznek színházi tapasztalattal, vannak akik korábban csak nézőként csodálták a műfajt. Kampányunk célja, hogy a magyar társadalom befogadóbb és szolidárisabb legyen a hazánkba érkező és köztünk élő menekültekkel és menedékkérőkkel szemben. Azt is fontosnak tartjuk, hogy a feladat, közösség nélkül maradt önkénteseknek összefogjuk, közös gondolkozásra és cselekvésre ösztönözzük.

Az Úton egy egyedülálló kísérlet arra, hogy a Magyarország kevésbé ismert fórum színházi technikákkal meséljük el az embereknek, hogy a menekülő embereknek milyen nehézségekkel kell szembenézniük utuk során miután el kellett hagyniuk az otthonukat. Hiszünk benne, hogy a művészetnek fontos szerepe van az emberi jogi tudatformálásban is, ezért reméljük, hogy az Úton segít összehozni azt a közösséget Magyarországon, amely közösen dolgozik azért, hogy hazánk befogadóbb, nyitottabb és szabadabb ország legyen.

Mostanra állt össze az 50 perces előadás, amelynek nyilvános főpróbájára és az azt követő fórum színházi workshopra szeretettel várunk minden érdeklődőt 2016. július 5-én 18 órától a Patyolat/PRÓBAüzemben (1082 Budapest Baross utca 85.).

Az előadás premierje 2016. július 15-én lesz a Bánkitó Fesztiválon.

Az ÚTON Amira története Aleppótól a Keleti pályaudvarig. Keveredik benne valóság és álom, realitás és fikció, játék és élet-halál harc. Az Amnesty International Magyarország Élet határok nélkül kampánya részeként létrejött alkalmi társulat sokféle eszközzel él: lesz fórumszínház éppúgy, ahogy drámajátékok, talált szövegek, improvizációkból született jelenetek, mozgásszínház és dalok is. Az Úton története addig tart, amíg Amira Magyarországra nem ér. Utána már minden a nézőkön múlik. 

Játszók: Gábri Nikolett, Gelányi Bence, Eker Nóra, Landy Annamária, Lévai Barbara, Milena Gregorics 

Workshop vezetők: Arabella Wynne-Hughes és Francesco Argenio Benaroio Dramaturg: Bíró Dénes

Aki támogatói jegyet vásárol, annak 1000 forintos árával az Amnesty International Magyarország Élet határok nélkül kampányát támogatja.

A helyszínen csatlakozni lehet a Legyen az ember az első elnevezésű nyilatkozatunkhoz. Októberig, a kampány végéig szeretnénk, ha legalább 20 000 ember csatlakozna hozzánk, és jelentené ki nyilvánosan, hogy nem fogadja el a menekülők ellen uszító gyűlöletkampányt, és nem ért egyet azzal, hogy a menekülők veszélyt jelentenének az életformánkra, a kultúránkra, a szokásainkra és a hagyományainkra. Azok csatlakozását várjuk, akik szeretnék. ha hazánk egy befogadó és a menekültek és menedékkérők emberi jogait tiszteletben tartó országgá válna. Olyan országgá, amely biztonságos menedéket nyújt minden rászoruló számára, és ahol jó élni.

NYILATKOZAT