Kamerun: Az emberi jogok megsértésének jegyzéke

A jelentésben nyilvánosságot kapott emberi jogi visszaélések jegyzéke leginkább a politikai véleménykülönbségek elnyomását hangsúlyozza.

Tawanda Hondora, az Amnesty International Afrika Programjának helyettes vezetője szerint a politikai ellenvéleményt nem tolerálják Kamerunban. Az ellenzék elnyomására erőszakot vagy a jogrendszerrel való visszaélést alkalmaznak.

Az Amnesty International kijelentette, hogy a kameruni biztonsági erők rendszeresen túlzott és szükségtelen erőszakot gyakoroltak, valamint, hogy az elkövetők szinte minden esetben büntetlenséget élveztek.

A biztonsági erők több mint 100 civilt öltek meg 2008. február végén, a növekvő megélhetési költségek ellen tartott tüntetések során. Az Amnesty International olyan fotókhoz és tanúvallomásokhoz jutott, amik arra utalnak, hogy egyes áldozatokat a letartóztatás helyett közvetlen közelről lelőttek.

Az igazságtalan bírósági eljárások, a megfélemlítés és a zaklatás, valamint a halálos fenyegetés – mind olyan eszközök, amiket a hatóságok rutinszerűen alkalmaznak, hogy a politikusok, emberi jogi aktivisták és újságírók véleményét elnyomják, állítja Tawanda Hondora.

A média elhallgattatása az, ami a leginkább aggasztó. Ha úgy vélik, hogy egy újságíró túl kritikus a kormánnyal szemben, elhallgattatják, a rádió és a TV csatornákat pedig bezárják.

Michel Mombio újságírót 2008 szeptemberében tartóztatták le és 10 napot töltött előzetes letartoztatásban. Ezután a főváros, Yaoundé központi börtönébe szállították, ahol csalás és zsarolás vádja alá helyezték. 2009 januárjában még mindig őrizetben volt, bírósági eljárás nélkül.

Az utcai tüntetésekről tudósító újságírókat 2008 februárjában a biztonsági erők megtámadták. Az áldozatok között volt egy operatőr a Canal 2 nemzetközi TV csatornától, akit megvertek és letartóztattak, majd tönkretették a kameráját. Csak azután engedték szabadon, hogy a katonák fizetésre kényszerítették.

Az Amnesty International jelentése szerint az elégtelen mennyiségű és nem megfelelő étel, a hiányos egészségügyi ellátás, valamint a túlzsúfoltság jellemző a kameruni börtönök körülményeire. Nagyon gyakran a kiskorúak a felnőttekkel együtt vannak fogságban, és gyakran nem megfelelő a férfiak és nők elkülönítése, ami szexuális és más jellegű erőszakhoz és kizsákmányoláshoz vezet.

A börtönöket patkányok és csótányok lepték el, mialatt néhány fegyenc helyhiány miatt a mellékhelységben kénytelen aludni.

A jelentés angolul az alábbi címen érhető el:

Téma