JOGELLENES AZ EXTINCTION REBELLION TÜNTETÉSEK BETILTÁSA

Tegnap este a londoni rendőrség egy módosított határozatával megtiltotta, hogy az emberek este 9 óra után tüntessenek. A tiltakozások résztvevőit őrizetbe vehetik.

“Általános jelleggel, előre betiltani az Extinction Rebellion klímamozgalom tüntetéseit a véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez való jog jogellenes korlátozása. A brit és a nemzetközi jog alapján is kötelessége a kormánynak ezeket a jogokat biztosítania.” – mondta Allan Hogarth, az Amnesty International brit szekciójának munkatársa.

“A tiltakozások többsége eddig békés volt, nagyon aggódunk amiatt, hogy olyan aktivistákat fognak őrizetbe venni, akik erőszakmentesen gyakorolják a jogaikat. A túlzott és aránytalan szankciók dermesztő hatással lehetnek a joggyakorlásra.”

“Túlzó és elfogadhatatlan a londoni rendőrségnek ez a lépése. A gyülekezési jog gyakorlása gyakran jár valamilyen apróbb kellemetlenséggel, ez teljesen természetes, ezt mindenkinek el kell fogadnia. A rendőrségnek kötelessége tiszteletben tartani a békés gyülekezéshez való jogot, és biztosítaniuk kell, hogy a klímaválság miatt tiltakozók hangja hallatszódik.”

Október 7-ével az Extenction Rebellion egy kéthetes “Nemzetközi Lázadás” nevű globális eseménysorozatba kezdett. A média és az események megfigyelői több esetben számoltak be túlzott rendőri fellépésekről, tömeges letartóztatásokról, illetve arról, hogy Európa-szerte homályos vádak alapján indítottak büntetőeljárásokat aktivisták ellen.