Izrael/Gáza: A polgári és orvosi célpontok ellen intézett támadások alátámasztják a háborús bűnök elkövetésének gyanúját

Az Amnesty International szerint a Gázai övezet számos részén a civil lakóházakat érő folyamatos bombázások és az izraeliek kórházak ellen indított támadásai is bővítik a lehetséges háborús bűnök listáját, amelyeknek a kivizsgálására azonnali hatállyal független nemzetközi vizsgálatot kell indítani.

A Deir al-Balah-i Al-Aqsa kórház harmadik emeletét izraeli tüzérségi támadás érte, kioltva négy ember életét és több tucatnyi sérültet hagyva maga után – nyilatkozta a gázai egészségügy minisztérium szóvivője.

„Az Al-Aqsa kórházat ért mai támadás csak a legutóbbi a gázai egészségügyi intézményeket vagy azok közvetlen környezetét érő támadások közül. A kórházak nehezen tudják ellátni a július 8-án indított izraeli offenzíva több ezer sérültjét.” – mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjának vezetője.

„Semmilyen körülmények között nem indokolható az egészségügyi intézmények támadása. Az orvosi intézmények támadása kihangsúlyozza egy, az ENSZ által indított független nemzetközi vizsgálat szükségességét.”

Múlt héten súlyosan megrongálódott a Shuja’iyyeh-i al-Wafa kórház, miután két izraeli támadás is érte. A negyedik napja tartó izraeli szárazföldi támadás eddig több mint 550 ember életébe került, többségük polgári áldozat. A feleknek sürgősen meg kell állapodniuk ideiglenes tűzszünetek elrendeléséről, hogy lehetővé tegyék a halottak és a sérültek evakuációját. A harcok 1,2 millió embert hagytak folyó víz és csatornázás nélkül, ezért elengedhetetlen, hogy a jótékonysági szervezetek és a helyi önkormányzatok munkásai végrehajthassák a sürgős javításokat, amelyekkel megelőzhető egy közegészségügyi katasztrófa.

Shuja’iyyeh szombat estétől vasárnap reggelig tartó intenzív bombázásának több mint 60 áldozata volt, köztük 17 gyerek és 14 nő. A jelentések szerint több mint 200 sérült van és a polgári lakosság fegyvertűz alatt kényszerült elmenekülni. Vasárnapra virradóan 13 izraeli katona is életét vesztette, legtöbbjük Shuja’iyyeh-ben.

A Hamász eközben a nemzetközi jogot áthágva folytatja az Izrael ellen indított válogatás nélküli rakétatámadásokat, amelyekben eddig két izraeli civil meghalt, többen pedig megsérültek.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a 92.000 embernek otthont adó Shuja’iyyeh azért került a célkeresztbe, mert a Gázavárostól keletre fekvő, sűrűn lakott terület egy rakétákat, alagutakat és irányítóközpontokat bújtató „erőd”. Az izraeli hadsereg és a kormány tisztségviselői többször kihangsúlyozták, hogy a polgári lakosságot napokkal a támadásokat megelőzően előre figyelmeztették, hogy hagyják el a területet.

Sok civil azonban nem tudta elhagyni Shuja’iyyeh-t és a környező településeket, mert egyszerűen nincs hova menniük. Az összes menedékké alakított UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) iskola és egyéb intézmény megtelt. A polgári lakosság felszólítása az evakuációra nem mentesíti az izraeli erőket a nemzetközi humanitárius jog által rájuk ruházott kötelezettségek alól, amelyek előírják a polgári lakosság védelmét is.

„A Shuja’iyyeh-t és egyéb gázai polgári célpontokat érő szüntelen bombázás, valamint az Izrael ellen indított válogatás nélküli rakétatámadások azonnali nemzetközi beavatkozást tesznek szükségessé, hogy elkerülhessük a további jogsértéseket. Az ENSZ-nek fegyverembargót kellene bevezetnie mindkét féllel szemben és minden országnak azonnal be kell szüntetnie a katonai felszerelések biztosítását Izrael, a Hamász és az egyéb gázai palesztin fegyveres csoportok részére.” – mondta Philip Luther.

A(z) 451838660.jpg megjelenítése

Téma