Irán: további vérontás veszélyét vetíti előre a fiatal tüntető brutális kivégzése

Az iráni hatóságok a tegnapi nap folyamán a nemzetközi jogot súlyosan megsértve kivégeztek egy fiatal, Mohsen Shekari nevű tüntetőt. A férfit azzal vádolták, hogy “Isten ellenes bűncselekményt” követett el, valamint, hogy az egyik teheráni tüntetésen eltorlaszolt egy utat és késsel megsebesített egy katonát.

Diana Eltahawy, az Amnesty International Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős igazgatóhelyettese a hírre reagálva azt mondta, a fiatalt három héttel ezelőtt ítélték halálra egy súlyosan igazságtalan tárgyalást követően. “Az iráni hatóságok beváltották azokat a nyilvános fenyegetéseiket, miszerint felgyorsítják a halálos ítélettel járó eljárásokat, és gyorsabban hajtják végre a kivégzéseket. Emiatt attól tartunk, hogy más halálra ítélt, vagy ilyen büntetéssel sújtható bűncselekménnyel vádolt tüntetők is halálos veszélynek vannak kitéve.” – nyilatkozta Eltahawy.

Az igazgató hozzátette: megdöbbentő, hogy Mohsen Shekari tárgyalását gyorsított eljárással folytatták le, anélkül, hogy a fiatal férfi esélyt kapott volna egy érdemi tárgyalásra vagy a fellebbezésre; mindez azt bizonyítja, hogy a hatóságok a halálbüntetést a politikai elnyomás egy újabb, brutális eszközeként használják.

A cél egyértelműen az, hogy félelmet keltsenek a lakosságban, és véget vessenek a demonstrációknak.

Diana Eltahawy

Iránban szeptember óta folyamatosan a tüntetések, amelyeket egy fiatal nő, Mahsza Amini erkölcsrendészet általi halála váltott ki. Habár a hónapok óta tartó demonstrációkat a hatóságok brutális és jogtalan eszközökkel nyomják el, Mohsen Shekari kivégzése volt az első hivatalosan végrehajtott és bejelentett halálbüntetés. Az ítélet végrehajtásának fényében az Amnesty International attól tart, hogy az elfogott és elítélt tüntetők közül sokan mások is halálbüntetésre számíthatnak.

Az Amnesty International legalább 18 másik olyan személyt azonosított, akiket a tüntetésekkel kapcsolatban kivégzés veszélye fenyeget, és akik jelenleg a büntetőjogi eljárás különböző szakaszaiban vannak. Közülük 12 személyt máris halálra ítéltek, másik hat ember ellen pedig ilyen büntetéssel járó eljárás folyik.

Diana Eltahawy szerint a nemzetközi közösségnek sürgősen lépéseket kell tenni a további kivégzések elkerülése végett. “Túl kel lépnünk azon, hogy felháborodunk és elítélünk; helyette meg kell tennünk minden szükséges lépést a halálbüntetések végrehajtásának megakadályozása érdekében” – mondta Eltahawy, aki szerint felelősségre kell vonni minden olyan iráni döntéshozót és tisztviselőt – beleértve a biztonsági, hírszerzési, ügyészi és bírósági pozíciókban dolgozókat -, aki részt vesz az olyan alapvető emberi jogok, mint az élethez való jog brutális megsértésében.

Az Amnesty International már a szeptember közepén kezdődött felkelés előtt figyelmeztetett arra, hogy Iránban a kivégzések számának sokkoló megugrása várható. A hatóságok 2022 első hat hónapjában legalább 251 embert végeztek ki. Az Amnestynél minden esetben ellenezzük a halálbüntetést, függetlenül a bűncselekmény jellegétől, az elkövető személyétől vagy a kivégzés módszereitől. A halálbüntetés az élethez való jog megsértése és kegyetlen, embertelen és megalázó végső büntetés.

Az iráni vérontásnak azonnal véget kell vetni. Korábban petíciót indítottunk azért, hogy ezt a magyar Országgyűlés is elismerje – írd alá a petíciónkat, és szólítsd fel a képviselőket, hogy ítéljék el az iráni hatóságok brutális fellépését, és mutassák meg, hogy nem hunynak szemet a jogsértések felett.

Sürgős Akció

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÍTÉLJE EL AZ IRÁNI VÉRONTÁST!

Aláírom a petíciót!

December elején elindult a világ legnagyobb emberi jogi eseménye, az Amnesty International által szervezett Levélíró Maraton. Az idei esetek között van Vahid Afkari, egy iráni férfi története is, akit tüntetéséken való békés részvétele miatt ítéltek börtönre, ahol megkínozták, mentálisan és fizikailag is bántalmazták, és számtalanszor tartották magánzárkában. Vegyél részt a világ legnagyobb emberi jogi kampányában, és segíts Vahidnak, hogy kiszabaduljon a börtönből. Ismerd meg a Levélíró Maratont és az idei történeteket.